Netekusi savo vadovo, geltonoji komanda planų neatšaukė. Likę trys nariai Donatas, Violeta ir Lina išėjo atlikti savo užduoties į pusės kilometro gylį. Kiek vėliau į urvą leidosi lietuvių ekspedicijoje dalyvaujanti užsieniečių komanda – airis Steve'as, ispanas Pedro su draugu Jesus ir vengrai Lajos ir Josafas. Jie transportinius maišus nešė 70 metrų giliau nei geltonoji komanda, bet užtat įveikė sunkiai praeinamą taip vadinamą Sinusoidės atkarpą.

Per pietus į stovyklą užsuko speleologai iš Maskvos speleologų klubo "Sokolniki – RUDN". Jie tyrinėja netoliese esančią urvų sistemą Iljuchinskaja. Prie šio klubo vykdomų urvų tyrimų ne kartą yra prisidėję ir lietuvių tyrinėtojai – speleologai.

Paskutinioji šiandien leidžiasi žalioji komanda - Paulius, Artūras, Jurga ir Gintarė. Pagal šturmo planą jie turi nusileisti į 700 metrų gylį, nugabenti maišus už Sinusoidės atkarpos ir pernakvoję požeminėje stovykloje rytoj iškilti į paviršių. Šios ekspedicijos metu tai pirmoji nakvynė Voronjos urve.

Visiems kitiems ekspedicijos dalyviams šiandien laisvadienis.

Visi kiek lengviau atsiduso. Paaiškėjo, kad bent iki 700 metrų gylio telefono kabelis yra nepažeistas. Paulius nuėjęs į požeminę stovyklą sėkmingai susisiekė su bazine stovykla ir pranešė apie komandos padėtį ir planus.

Vakarop išlipo be vadovo likusi geltonoji komanda. Visos užduotys buvo atliktos sėkmingai.

4 diena

Šiandien neeilinė diena. Ore jaučiasi nematomas jaudulys. Lietuviai Aidas, Gediminas, Egidijus, airis Tony bei vengrai Martonas ir Zsoltas šiandien ruošiasi lemiamam išėjimui į urvo dugną. Jaudulio nematyti nei vieno iš jų veide, bet tai, ką jie daro, pateks į istoriją. Į tokį urvo gylį nėra nusileidęs dar nė vienas iš jų šalies žmogus.

Grupės nuotaikos geros ir net Egidijus, kuris prieš porą dienų skundėsi skrandžio skausmais jaučiasi daug geriau ir yra kupinas ryžto įgyvendinti savo svajonę.

Žalioji komanda šiandien nakvojo urve. Nakvynė buvo pakankamai sausa ir šilta. Du komandos nariai grįžo į 600 metrų gylį atnešti trūkstamų maišų. Likusieji tvarkė stovyklą. Atlikę visus numatytus darbus speleologai po pietų pajudėjo paviršiaus link. Be didelių sunkumų vakare visi pasiekė bazinę stovyklą.

Raudonoji komanda šiąnakt nakvoja urve, 700 m gylyje esančioje požeminėje stovykloje.

5 diena

Ryte požemine telefono linija pavyko susisiekti su raudonąja komanda. Nakvynė ir poilsis jiems nebuvo labai patogūs. Stovykloje maža vietos ir drėgna. Naktį lašėjo vanduo. Sušlapo miegmaišiai.

Grupės vadovas Aidas prisiminė, kad rytoj bus vieno jo komandos nario – vengro Martono gimtadienis. Jam dovaną turėtų atnešti paskui juos einanti mėlynoji komanda.

Prieš pietus į urvą išėjo mėlynoji komanda. Visi atrodė linksmi, juokavo, jokios įtampos nesijautė. Jie planuoja leistis iki 1800 m esančių vandens matuoklių, nuskaitys juose sukauptus duomenis ir padės raudonajai komandai gabenti transportinius maišus giliausioje urvo dalyje. Taip pat jie neša gimtadienio dovaną Martonui - dvi citrinas ir stovyklos sąlygom pagamintą atvirutę.

Likusieji paviršiuje tvarkėsi savo įrangą, keitė įrangos detales, merginos rado progą ir laiko nusiprausti. Per pietus prisiminėme Lietuvą – Donatas pagamino šiupininę sriubą.

Vakare požeminio telefono pagalba pavyko sužinoti, kad abi komandos sėkmingai vykdo savo užduotis ir tęsią kelionę į giliausio pasaulio urvo dugną. Mėlynoji komanda miega 700 metrų gylyje, o raudonoji jau pasiekė 1400 m. gylį ir ten esančią požeminę stovyklą.

Faktai. Vienas iš dažniausių pavojų tykančių speleologų urve yra potvyniai. Užsėmus siauras urvo dalis ir praėjimus speleologas netenka galimybės pasiekti paviršiaus. Vandens matavimo įrangos įrengimo tikslas – užtikrinti ateities ekspedicijų saugumą. 1800 gylyje įrengti vandens matavimo prietaisai stebi ir fiksuoja vandens lygio pakitimus urve. Šiemet be esamų bus įrengti dar dveji, bei paiimti pirmieji duomenys iš jau esančių. Iš gautų duomennų planuojama prognozuoti kylančius potvynius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją