Trečiadienio vakarą balsavę senatoriai vienbalsiai patvirtino Ch.Boldeno kandidatūrą, kai erdvėlaivis "Endeavour" sėkmingai pakilo susijungti su Tarptautine kosmine stotimi (TKS). Per pastarąjį mėnesį šio erdvėlaivio startas buvo atidėtas penkis kartus.

Ch.Boldenas taip pat pradės vadovauti NASA, kuri liepos 20 dieną minės pirmojo žmonių išsilaipinimo Mėnulyje 40-ąsias metines.

Jis tapo 12-uoju NASA administratoriumi nuo šios agentūros įkūrimo 1958 metais. Ch.Boldenas šiame poste pakeitė inžinierių ir mokslininką Michaelą Griffiną.

Naujojo NASA administratoriaus pavaduotoja buvo patvirtinta 48 metų Lori Garver, kuri buvo JAV prezidento Baracko Obamos rinkimų kampanijos vyriausioji patarėja civilinės kosmoso politikos klausimais. Tai bus jau antrosios L.Garver pareigos JAV kosmoso agentūroje: 1998-2001 metais ji vadovavo NASA Politikos ir planų skyriui.

Charlesas Boldenas
62 metų Ch.Boldenas dalyvavo keturiuose skrydžiuose į kosmosą, iš kurių dviem vadovavo, taip pat 14 metų buvo NASA Astronautų valdybos narys.

"Šiandien turime rinktis: galime investuoti į nelengvai įgytos pasaulinės lyderystės technologijų srityje stiprinimą, arba atsisakyti šio užmojo, perduodami ją kitoms šalis, kurios uoliai darbuojasi, plėsdamos ribas kosmose", - sakoma naujojo NASA vadovo pranešime.

Ch.Boldenas taip pat paragino NASA "skatinti naujus kosmoso mokslo laimėjimus, tęsti pažangiausius aeronautikos tyrimus, palaikyti Amerikos verslininkų inovacijas ir teikti įkvėpimą kylančioms berniukų ir mergaičių kartoms siekti karjeros mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos srityse".

Būdamas JAV jūrų pėstininkų korpuso lakūnu, Ch.Boldenas pilotavo naikintuvus per Vietnamo karą ir vykdė kovines misijas Šiaurės ir Pietų Vietname, Kambodžoje ir Laose.

1979 metais jis baigė JAV Karo laivyno lakūnų bandytojų mokyklą, veikiančią Pataksent Riveryje Merilande, o po metų buvo atrinktas į NASA astronautus. Šioje agentūroje jis užėmė keletą techninių ir administracinių postų, tarp jų administratoriaus pavaduotojo padėjėjo NASA būstinėje Vašingtone.

Į kosmosą Ch.Boldenas pirmąkart pakilo 1990 metais erdvėlaiviu "Columbia", kurio įguloje užėmė piloto pareigas. Tos misijos metu į orbitą buvo iškeltas Hubble'o kosminis teleskopas.

Ch.Boldenas vadovavo dviem vėlesnėms erdvėlaivių misijoms, tarp jų istoriniam pirmajam bendram JAV astronautų ir Rusijos kosmonauto skrydžiui erdvėlaiviu "Discovery" 1994 metais.

Tais pačiais metais jis paliko NASA ir grįžo į Jūros pėstininkų korpusą, kur įgijo generolo majoro laipsnį ir tapo JAV pajėgų Japonijoje vado pavaduotoju. Aktyviąją karinę tarnybą Ch.Boldenas baigė 2003 metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją