Laikraštis "Osservatore Romano", minėdamas 500-ąsias J.Kalvino gimimo metines, pripažino labai svarbią šio krikščionių teologo įtaką Europai.
"Atsižvelgdami į tvirtus prieš jį pateikiamus argumentus, manome, kad būtina atkreipti dėmesį į tai, kad Kalvinas yra krikščionis", - rašo Vatikano dienraštis apie asmenį, turėjusį didžiulę įtaką XVI a. protestantų judėjime.

Laikraštis J.Kalviną dėl jo įtakos naujajam Europos gyvenimui stato greta su XVIII a. prancūzų filosofu Jeanu-Jacques'u Rousseau. Jie abu buvo "tiktai du vyrai, kurie įtakojo kai kuriuos europiečius pakeisti kursą ir buvo pakankamai tvirti, kad juos vestų ta nauja kryptimi", rašo dienraštis.

"Reformacijos epochos veikėjas palikto gilų pėdsaką", - tęsia laikraštis "Osservatore Romano", girdamas kalvinizmą kaip "sumanų mokymą", kuris priešinosi "visiems modernaus gyvenimo pokyčiams ir revoliucijoms".


XVI a. gyvenęs J.Kalvinas nutraukė ryšius su Romos Katalikų bažnyčia ir tapo vienu aršiausių jos kritikų, padėdamas Reformacijos judėjimui paplisti visoje Europoje. Jis gyveno tuo pat metu, kaip ir Reformacijos tėvas Martinas Lutheris.

J.Kalvino svarbiausias veikalas - "Krikščionių tikėjimo pamokymas" (Institutio religionis christiane, 1536) skelbia labai griežtą protestantizmo mokymą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją