Šiaurės Grenlandijoje daugiau nei 80 proc. savižudybių įvyksta vasarą, kai saulė tik labai trumpam pasislepia už horizonto.
„Žmonėms sunku, kai tiek daug šviesos“, – pasakė tyrimo autorė Karin Sparring Björkstén iš Švedijos Karolinska Institutet.

Mokslininkai ištyrė 1 351 savižudybę, nuo 1968 iki 2002 m. įvykdytą Grenlandijoje, kurios didesnė dalis yra už poliarinio rato.
Įvertinus kiekvieną mėnesį įvykdytų savižudybių skaičių paaiškėjo, kad daug daugiau žmonių nusižudo vasarą, ypatingai šiauriniuose šalies regionuose, kur poliarinė diena daug ilgesnė.

Iš 33 savižudybių, įvykdytų labiausiai į šiaurę nutolusioje šalies Anannaa provincijoje (Šiaurės Grenlandija), 82 proc. buvo įvykdytos nuo kovo 7 iki spalio 8 d., kai saulė 24 valandas nenusileidžia už horizonto. (Avannaa provincija nebefigūruoja žemėlapiuose nuo 2009 m. pradžios, kai buvo pakeistas Grenlandijos administracinis suskirstymas).

Danijai priklausančioje Grenlandijoje 80 proc. savižudybių aukų yra vyrai. Devyniasdešimt penki procentai aukų iš gyvenimo pasitraukė nusišovę, pasikorę ar nušokę nuo aukštų pastatų ar tiltų. Neįrodyta, kad vasarą savižudybių skaičius išauga dėl depresinių susirgimų ar piktnaudžiavimo alkoholiu.

K. Björkstén ir jos kolegos mano, jog vasarą savižudybių skaičius išauga dėl miego trūkumo.

„Poliarinę vasarą žmonių gyvenimo ritmas pasikeičia. Vidurnaktį ūkininkai aria laukus, o vaikai žaidžia kieme“, – sako K. Björkstén.
Naujojo tyrimo duomenys gali būti naudingi ir kitoms šalims, nepaisant to, kad mažai kur pasaulyje pastebimas toks ryškus dienos ir nakties kontrastas.

„Šiuolaikiniame pasaulyje žmonės dažnai būna aktyvūs 24 valandas per parą ir tai mums nėra gerai. Visuomenės sveikata pagerėtų, jei žmonės daugiau miegotų“, – pasakė K. Björkstén.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)