Po trejų metų amerikiečiams į stotį teks keliauti rusiška „Sojuz“ kapsule, nes jau nuo kitų metų beveik tris dešimtmečius tarnavę erdvėlaiviai bus nebenaudojami, o juos pakeisiančiųjų teks laukti bent iki 2014 metų.

Pačių rusų naujojo erdvėlaivio kūrimo planai atsilieka nuo grafiko, o planuotas maketo pristatymas nukeltas dar metams į 2010-uosius, „Interfax“ cituoja Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovą Anatolijų Perminovą.

„Su partneriais amerikiečiais sutarėme dėl 51 mln. sumos nuo 2012-ųjų“, - A. Perminovą cituoja naujienų agentūra „Itar-Tass“.

Jis neatskleidė, kiek amerikiečiams teks mokėti nuo 2010 metų iki 2012-ųjų, tačiau 2006-aisiais skrydžiai į TKS jiems kainavo 21,8 mln. dolerių. Nuo to laiko turistinės kelionės į TKS kaina išaugo nuo 20 iki 35 mln. dolerių.

Anksčiau „Roskosmos“ pranešė, jog milijardieriaus Charleso Simonyi`o kelionė į TKS kovą bus paskutinė, nes stoties įgulos narių skaičiui padvigubėjus ir išaugus iki šešių, ten nebebus vietos mėgėjams. Tačiau Kazachstanui atsisakius planų rugsėjį į stotį pasiųsti savo kosmonautą, „Sojuz“ kapsulėje atsidaro viena laisva vieta, teigė A. Perminovas. Anot jo, šis kosmoso turistas nebus paskutinis.

„Šios formos turizmas tęsis“, – teigė jis.

Amerikiečiams baigus eksploatuoti daugkartinio naudojimo erdvėlaivius, astronautų gabenimas į TKS visiškai priklausys nuo Rusijos.

NASA planuoja erdvėlaivius pakeisti į „Apollo“ panašiomis kapsulėmis, kurios astronautus galėtų nugabenti ne tik į TKS, bet ir ant Mėnulio paviršiaus.