Šimpanzės užpuolimas sukėlė diskusijas dėl padidėjusio nerimą slopinančių vaistų skyrimo naminiams gyvūnams. Pasak gyvūnų elgesio ekspertės Bonnie Beaver iš Teksaso A&M universiteto Veterinarijos medicinos koledžo, nerimą slopinančių vaistų gyvūnams paklausa auga iš dalies dėl didesnio visuomenės informuotumo apie potencialią vaistų naudą.

Vis dėlto, anot B.Beaver, nėra tikslių duomenų apie tai, kiek gyvūnų vartoja tokius vaistus. Gyvūnų elgesį tiriančios Melissos Bain iš Kalifornijos universiteto Davis teigimu, šalutinis nerimą slopinančių vaistų poveikis gyvūnams pasireiškia mieguistumu arba nusiraminimu.

Anot M. Bain, šunims, tokie vaistai, kaip „Xanax“, gali turėti mažesnį slopinimo poveikį bei padidinti jų agresyvumą. Pavyzdžiui, šunys, kurie yra baikštūs ir agresyvūs, gali netekti baimės jausmo ir užpulti. „Bet kokiu atveju, mes atsargiai naudojame [nerimą slopinančius vaistus] su agresyviais gyvūnais“,- teigia M. Bain.

Kitas „Xanax“ pašalinis poveikis, pasireiškęs šunims ir katėms, yra susijaudinimas, dirglumas ir padidėjęs prieraišumas.

Dešimtame dešimtmetyje buvo negirdėta, kad gyvūnų elgesio problemos būtų gydomos vaistais, bet šiandien tai - rutina. Pavyzdžiui, „Prozac“ keliuose zoologijos soduose naudojamas gydyti laukiniams gyvūnams, įskaitant ir Johari, suaugusią moteriškos lyties gorilą Ohajo Toledo zoologijos sode, kurią dažnai ištinka agresijos priepuoliai.

Bet dažniausiai tam, kad įveiktų išsiskyrimo nerimą, išgydytų elgesio sutrikimus, agresiją, garso baimę ir kitas ligas, vaistai yra skiriami šunims ir katėms.

Didžioji dauguma nerimą slopinančių vaistų, skiriamų gyvūnams, yra tie patys, kuriuos vartoja žmonės, tik skiriasi gyvūnams skiriamos dozės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją