Tačiau, pasak premjero atstovo, tai nereiškia, kad norima ją uždaryti - Seimas patvirtinęs akademijos statutą, jai yra numatytos lėšos. "Finansavimas akademijai yra užtikrintas, ir niekas jos nenaikina, net jei ji neįrašyta tame įstatyme", - teigė R.Jasiulionis.

Pasak jo, A.Kubilius pirmadienį susitiko su LMA nariais ir išklausė jų susirūpinimą dėl to, kad akademija nepaminėta įstatymo projekte.

"Akademikai susirūpino, nes pastebėjo menkėjantį akademijos minėjimą įstatymuose, susirūpino juridiniu savo statusu - jiems atrodo, kad paminėjimas įstatyme suteiktų daugiau juridinio svorio", - aiškino R.Jasiulionis.

"Šiokia tokia, aišku, žymiai silpnesnė, juridinė bazė yra, bet aišku neramina, kad vienintelė iš mokslo ir studijų sistemos biudžetinė įstaiga staiga išnyksta iš įstatymo - tai kelia nerimą", - BNS sakė susitikime su premjeru dalyvavęs LMA mokslinis sekretorius Valdemaras Razumas.

Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Nerijos Putinaitės, akademija į įstatymo projektą neįrašyta todėl, kad jos funkcija nėra kurti ir administruoti švietimo politiką.

"Į įstatymo projektą įrašytos mokslo ir studijų politiką formuojančios ir administruojančios institucijos, pavyzdžiui, Seimas, Mokslo taryba kaip administruojanti tam tikrus dalykus, Studijų kokybės vertinimo centras. Mokslo akademijos funkcijos yra kitos. Gausybė biudžetinių institucijų egzistuoja neįrašytos į įstatymus. LMA yra apskritai išskirtinis ir labai aukštas statusas, nes jos statutą tvirtina Seimas", - kalbėjo N.Putinaitė.

Pasak jos, įstatymo projektui, kuriame nėra LMA, buvo pritaręs ankstesnio Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, o dabartinė valdžia siekia išlaikyti šią tendenciją.

Dėl akademijos paminėjimo įstatymo projekte pirmadienį galutinai sutarta nebuvo - pasak V.Razumo, premjeras pažadėjo, kad šis klausimas bus svarstomas dar kartą, anot R.Jasiulionio, A.Kubilius užsiminė, kad tai nuspręsti turėtų Seimas.

"Daugiau buvo kalbama apie vaidmenį tos institucijos - kad ji būtų daugiau ekspertinė, rengtų ekspertizes įvairiais klausimais ir kad dalyvautų tame dialoge su įvairiomis grupėmis, socialiniais partneriais, kurį premjeras mato kaip išeitį iš sunkmečio", - teigė premjero atstovas spaudai.

Susitikimo metu taip pat aptartas akademijos finansavimo 2009-aisiais klausimas. V.Razumo teigimu, LMA skiriamos lėšos sumažėjo per pusę.

"Jie kalba ir apie finansavimą, bet supranta situaciją ir sako, kad kažkiek gali susiveržti diržus", - teigė R.Jasiulionis.

Pasak N.Putinaitės, akademijos finansavimas nesusijęs su tuo, ar ji minima Mokslo ir studijų ar kitame įstatyme.

"Mūsų požiūriu, tai visiškai nesusiję - ji vis tiek yra biudžetinė įstaiga, gauna finansavimą atskira eilute kiekvienais metais. Jei ir būtų paminėta įstatyme - jei ne mokslo ir studijų, gal kitame, tai negarantuoja kažkokio išskirtinio finansavimo", - kalbėjo švietimo ir mokslo viceministrė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją