"Nėra prieštaravimo tarp to, kaip kūriniją supranta tikėjimas, ir empirinių mokslo įrodymų, - sakė popiežius. - Galileo gamtą matė kaip knygą, kurios autorius yra Dievas".

Katalikų Bažnyčia 17-ajame amžiuje gyvenusį astronomą Galilėją Galilėjų, kuris tvirtino, kad Žemė sukasi aplink Saulę, pripažino kaltu dėl erezijos ir reabilitavo jį tik 1992 metais.

Šiame savaitę truksiančiame Vatikano renginyje tema "Mokslinės įžvalgos apie Visatos ir gyvybės evoliuciją" dalyvauja ir prie invalido vežimėlio prikaustytas fizikas S.Hawkingas. Pernai interviu "Reuters" jis sakė, kad "nėra religingas normalia prasme".

"Tikiu, kad Visatą valdo mokslo dėsniai, - sakė jis. - Tie dėsniai galėjo būti nustatyti Dievo, bet Dievas nesikiša, kad tuos dėsnius pažeistų".

Katalikų Bažnyčia moko "teistinės evoliucijos", kuri evoliuciją priima kaip mokslinę teoriją. Šalininkai sako nematantys jokios priežasties, kodėl Dievas kurdamas žmones negalėjo pasinaudoti evoliucijos procesu.

Pontifikas išreiškė susižavėjimą technologijomis, dėl kurių S.Hawkingas gali kalbėti per balso sintezatorių. Mokslininkas yra neįgalus - serga raumenų atrofija ir prarado gebėjimą kalbėti natūraliu balsu.

S.Hawkingas, bestseleriu tapusios knygos "Trumpa laiko istorija" (A Brief History of Time) autorius, per šį renginį, kuris vyksta už uždarų durų, kalbės apie Visatos ištakas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)