Mokslininkai jau bendradarbiauja su Pasaulio antidopingo agentūra (WADA- World Anti-Doping Agency) ir kartu kuria tyrimo metodus, kurie padėtų nustatyti asmenis, bandančius sukčiauti vartojant tokius vaistus.

Mokslininkai tyrė dviejų junginių, vadinamų GW1516 ir AICAR, poveikį pelių ištvermei. Pelėms davus GW1516 ir penkias savaites kasdien treniravus jas bėgimo ratelyje, jos galėjo nubėgti apie 68 proc. ilgiau ir 70 proc. toliau nei pelės, kurios buvo treniruojamos lygiai taip pat, tačiau negavo vaisto. O kuomet pelėms kasdien buvo duodama junginio AICAR, bet jos nebuvo treniruojamos, jos galėjo bėgti 23 proc. ilgiau ir 44 proc. toliau nei kitos pelės, kurioms vaistų nebuvo duodama.

AICAR vaistu gydytos pelės taip pat neteko dalies riebalų, jų organizmuose suaktyvėjo ekspresija genų, kurie susiję su energijos gamyba – panašiu poveikiu pasižymi ir fiziniai pratimai, sakė tyrimui vadovavęs Howardo Hugheso medicinos instituto (JAV) mokslininkas Ronaldas Evansas.

Raudonajame vyne esantis junginys resveratrolis taip pat didina pelių ištvermę, tačiau jis veikia ir daugelį kitų molekulių, todėl turi daug šalutinių poveikių. Pasak R.Evanso, jų tyrimas – pirmasis, kurio metu atrastas specifinis molekulinis kelias, kurios poveikis panašus į ištvermės lavinimo pratimų poveikį.

„Nustatėme, kad yra jungiklis, kurį paveikus panaudojama šiek tiek daugiau raumenų potencialo ir suteikiama galimybė būti kur kas geresnės sveikatos būklės“, - sakė R.Evansas, pabrėždamas, kad šis tyrimas – tikras „eksperimentas tinginiams“.

R.Evanso vadovaujami mokslininkai nustatė, kad vaisto poveikis priklauso nuo sąveikos su tam tikrais fermentais, kurie junta energijos kiekį ląstelėje.

Pavyzdžiui, AICAR aktyvuoja fermentą, kuris skatina organizmą deginti riebalus ir angliavandenius kuomet ląstelėse stinga energijos. Todėl duodant pelėms AICAR „raumenys apgaunami ir pradeda manyti, kad ką tik labai intensyviai treniravotės, nors viskas, kas buvo padaryta – tai aktyvuotas fermentas, kuris paprastai būna aktyvus tik po treniruočių. Tai tikrai gana šaunu“, - sakė Harvardo medicinos mokyklos (JAV) vėžio ir endokrininės sistemos specialistas Lewis Cantley.

R.Evansas tikisi, kad šie preparatai bus vartojami siekiant pagerinti būklę asmenų, kurie negali treniruotis dėl to, kad yra arba labai nutukę, arba dėl kitų priežasčių prikaustyti prie lovos. Savo tyrimų duomenis jis pateikė ir agentūrai WADA, nes „suvokė, jog vos publikavus mokslinį darbą atsiras tikimybė, kad sportininkai pradės eksperimentuoti“.

WADA atstovas spaudai Frédéricas Donzé iš agentūros biuro Monrealyje (Kanada) sako, kad agentūra neskelbs apie tyrimų šiems preparatams nustatyti sukūrimą. Bet jis pridūrė: „Dėl labai vertinamo R.Evanso ir jo kolegų bendradarbiavimo, WADA iš anksto gavo svarbios informacijos, kurią panaudojant galės kurti ir taikyti būdus šioms molekulėms aptikti“.

Agentūra mėginius saugo iki aštuonerių metų po jų paėmimo, todėl tyrimus galima bus atlikti ir vėliau, jei nebus suskubta tinkamų metodų sukurti iki šių metų olimpiados.

R.Evanso aprašytų preparatų vartoti žmonėms ištvermės didinimo tikslais kol kas nėra leidžiama. GW1516 tyrimus atliko vaistų tyrimo įmonė „Ligand“, įsikūrusi San Diege (JAV) bei D.Britanijos įmonėje „GlaxoSmithKline“. Buvo tiriamas šių vaistų gebėjimas sumažinti mažo tankio lipoproteinų (vadinamo „blogojo“ cholesterolio) kiekį organizme. Tuo tarpu JAV farmacijos įmonė „Schering Plough“ atlieka trečios fazės klinikinius AICAR (dar vadinamo akadezinu) tyrimus taikant vaistą ischeminės reperfuzijos (komplikacijos, galinčios išsivystyti po infarkto) gydymui.

Tačiau esama kitų vaistų, kurių vartojimas panašiais tikslais atitinkamų agentūrų jau yra leidžiamas. Pavyzdžiui, vaistas nuo diabeto metforminas aktyvuoja tą patį fermentą, kaip ir AICAR. Panašus vaistas fenforminas pasižymi stipresniu poveikiu nei metforminas, tačiau JAV yra draudžiamas dėl rimtų nepageidaujamų poveikių žmonėms su inkstų veiklos sutrikimais.

Kaip pažymėjo L.Cantley, ištvermės sportininkai – pavyzdžiui, ilgų nuotolių bėgikai – tikriausiai bus pirmieji, eksperimentuosiantis su šiais ir panašiais vaistais. „Šie vaistai beprotiškai išplis sporto visuomenėje. Atsiras visas rinkinys vaistų, kuriais piktnaudžiaujama“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją