Kaip Eltai sakė Lietuvos etnokosmologijos muziejaus atstovas Rimvydas Laužikas, šis užtemimas nėra kažkuo ypatingas ar išsiskiriantis iš kitų. "Daliniai užtemimai Lietuvoje nėra retas reiškinys", - teigė pašnekovas.

R. Laužikas pabrėžė, jog norint stebėti šį užtemimą, nereikia kažkur toli vykti. Anot jo, kiekvienas galės stebėti Saulę iš savo gyvenamosios vietos. Taip pat būtina nepamiršti akių apsaugos, nes gali grėsti apakimas. Tam pakanka turėti apsauginius tamsius akinius ar kitus specialius įrenginius, užtemdančius Saulę bei mažinančius žalingą jos poveikį.

Lietuvos hidrometereologijos tarnyboje Eltai sakė, kad penktadienio užtemimą bus patogu stebėti. Penktadienio orus lems anticiklonai, kurie sąlygos šiltus, saulėtus, be lietaus orus. Nors penktadienio aukščiausia temperatūra bus 23-28 laipsniai šilumos, tačiau vidurdienį turėtų būti pasiekta 21-25 laipsnių riba. Taigi didelio karščio dar nebus ir smalsuoliai galės laisvai išvysti šį gamtos reiškinį.

Saulės ir Mėnulio užtemimai Žemėje kartojasi apytikriai kas pusę metų. Bet dėl nuolat besikeičiančios Mėnulio, Žemės ir Saulės tarpusavio padėties jie kas kartą matomi kitoje vietoje. Šis užtemimas yra pirmas po pustrečių metų pertraukos. Pastarąjį kartą Lietuvoje dalinis saulės užtemimas buvo 2006 metų kovo 29 dieną. Lietuvoje 1954 metais birželio 30 dieną buvo matomas visiškas Saulės užtemimas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją