Dar balandį italas Severino Antinoris sukėlė triukšmą visame pasaulyje - Jungtiniuose Arabų Emyratuose jis pasiskelbė, jog jau aštuntą savaitę yra nėščia moteris, kuri nešioja klonuotą vaisių. Tiesa, tada P. Zavosas (Panos Zavos) savo kolega nepatikėjo. Tuo labiau, kad S. Antinoris (Severino Antinori) garsėjo savo gabumais afišuotis.

Lapkritį S. Antinoris jau skelbė, kad pirmas klonuotas kūdikis gims 2003 metų sausį ir kad vaisius vystosi normaliai. "Jis visiškai sveikas", - tvirtino jis, bet kategoriškai atsisakė pasakyti, kur toji moteris su klonu yra.

2002 metais viena po kitos šalys priiminėjo įstatymus, draudžiančius žmogaus klonavimą, tačiau tarptautiniu mastu to padaryti vis nesisekė. Lapkritį derybos Jungtinių Tautų Organizacijos šiuo klausimu visai nutrūko. Iš vienos pusės - už draudimą stojo JAV ir Vatikanas, o kitoje - Prancūzija, Vokietija ir kitos šalys, kuriose siūloma klonavimą plėtoti terapinės (gydomosios) medicinos tikslais - tiriant ir eksperimentuojant su žmogaus embriono kamieninėmis ląstelėmis.

Nenuostabu, kad rugsėjį Kalifornijos valstija ignoravo federalinį draudimą ir leido vadinamąjį terapinį klonavimą. Gruodį Australijos mokslininkai taip pat apsidžiaugė sužinoję, kad jiems leista imti kamienines ląsteles iš atlikusių nuo dirbtinio apvaisinimo procedūrų žmogaus embrionų.

2002 metai žymūs ir netikėtai ryškiais pasiekimais genomo tyrimuose. Gruodį paskelbta genetinė pelės "schema", genetikų nuomone, atskleis ir žmogaus genų paslaptis. "Pirmą kartą turime galimybę pamatyti save evoliucijos veidrodyje", - sakė vienas garsių genetikų.

Dar pora mėnesių anksčiau tarptautinė daugiau kaip 100 mokslininkų grupė iš 9 valstybių sudarė maliarijos parazito ir jo nešiotojo uodo genomų schemas. Šie gyviai kasmet Žemėje nužudo daugiau kaip po 2 milijonus žmonių. Jų genomų žinojimas leis gaminti naujas priemones (insekticidus ir vakcinas) nuo šių žudikų.

Tiesa liko neištirti dar keli mirtini virusai. Vieną jų, vadinamąjį Vakarų Nilo virusą, nešioja taip pat uodai, kurie nustatyti Jungtinėse Valstijose. Rugsėjį nuo jo JAV mirė 43 žmonės ir pasiekė jau Kaliforniją.

Didžiojoje Britanijoje tebekelia nerimą kempinligė - Kroicfeldo Jakobo sindromas gali tapti epidemija su liūdnais padariniais visai žmonijai.

Beje 2002 metai teikė daug vilčių vykdant dar du projektus. Deja, kovo mėnesį teko atidėti vakcinos nuo Alcheimerio (Alzheimer) ligos kūrimą. Spalį Prancūzijoje atsisakyta tęsti darbus kuriant stebuklingą genų terapijos būdą nuo mirtinos imunodeficitą sukeliančios vaikų ligos, kurią sukelia kaulų čiulpų ląstelių pokyčiai. Gydant genetiniu būdu berniukus nuo vadinamos "Bubble boy" ligos, kai vaikai gimsta praktiškai be imuninės sistemos, pastebėta leukemija.

Tačiau tikresnių vilčių turės kitomis chroniškomis ligomis sergantys žmonės. Britų firma "GW Pharmaceuticals" paskelbė, jog visai baigti indiškos kanapės pagrindu gauto naujo preparato tyrimai. Juo bus gydoma nuo išsėtinės sklerozės. Jau 2003 metų pradžioje naujas vaistas pasirodys Didžiosios Britanijos vaistinėse.

Beje, chirurgai taip pat gali pasigirti pritrenkiančiomis naujienomis. 2003 metų viduryje chirurgai galės persodinti visą veido odą. O iš ląstelių organus mėginantys auginti mokslininkai laboratorijoje jau užaugina visas savo funkcijas atliekantį penį, tiesa, kol kas tik peliuko.