Praėjus šešiems mėnesiams po gydymo šiuo metodu, 11 ir 19 pacientų išaugo nauji plaukai, per Italijoje vykusią konferenciją pranešė Didžiosios Britanijos mokslininkai.

Tačiau britų specialistai pridūrė, kad reikalingas papildomas darbas, kad naujai išaugę plaukai atrodytų sveikai.

Nuplikimas kankina du penktadalius vyrų, kuriems daugiau nei 50 m., ir gali būti ilgalaikė problema žmonėms, kurie patyrė radioterapiją ar nudegimus.

Šiuo metu su nuplikimu kovojama transplantacijos metodu, kai taikant vietinę nejautrą paimti dideli išlikusių plaukų folikulų plotai persodinami į norimą sritį. Šio metodo veiksmingumas priklauso nuo likusių plaukų kiekio, nes nauji plaukai nesukuriami.

Teigiama, kad naujuoju metodu, kurį sukūrė Didžiosios Britanijos kompanija „Intercytex“ ir pavadino „folikulų ląstelių implantavimu“, galima išauginti neribotą kiekį plaukų ląstelių. Jei kiti bandymai parodys, jog metodas saugus ir veiksmingas, jis bus pradėtas taikyti per ateinančius penkerius metus.

Gydytojai paima tik plauko papilės ląsteles – tai folikule esančios ląstelės, atsakingos už plauko augimą. Jos surenkamos pakaušio srityje, kur paprastai lieka daugiausiai plaukų, ir panardinamos į specialų cheminį tirpalą laboratorijoje, po to įsodinamos į nuplikusias galvos odos sritis.

Išankstiniai rezultatai parodė, kad daugumos pacientų būklė pagerėjo vos po kelių mėnesių, tačiau bandymuose dalyvavo palyginti mažai žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją