Apdovanojimas šioje kategorijoje įteiktas asmeniui už ilgametę profesionalią veiklą, pritaikant mokslo ir technologijų pasiekimus arba juos tobulinant visuomenės sveikatos labui, už naujų technologijų arba kitų sričių pasiekimų taikymą medicininėje praktikoje, už jų įdiegimą ir tobulinimą, už mokslinę drąsą bei novatoriškumą.

Už nuoseklų profesoriaus darbą praktikoje diegiant naujas technologijas ir metodus Kauno medicinos universiteto (KMU) klinikose apdovanotas Rimantas Benetis. Įvertinti laureato kardiochirurgijos laimėjimai, dirbant KMU Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikoje, kuriant ir tobulinant aortos, aortos šaknies, aortos bei mitralinio vožtuvo rekonstrukcines operacijas.

Jo mokslinių tyrimų rezultatai buvo praktiškai panaudoti 2007 metų vasarą, atliekant pirmąsias Baltijos šalyse plaučių persodinimo ir širdies bei plaučių komplekso persodinimo operacijas. Vien 2007 metais R. Benetis atliko 180 sudėtingų operacijų.

Apdovanojimų komitetas taip pat įvertino nuoseklų profesoriaus darbą Kardiologijos institute, įkuriant ląstelių kultūrų bei molekulinės patologijos laboratoriją, atnaujinant Membranų biofizikos ir Kardialinės patologijos laboratorijas, kuriant Audinių inžinerijos laboratoriją.

Taip pat apdovanotas akademikas, habil. dr. Benediktas Juodka. Pažymėta, jog aiškinant paveldimumo perdavimo molekulinius principus, dr. B. Juodkos iniciatyva sukurti nauji cheminiai ir fermentiniai junginių, modeliuojančių kovalentines nukleino rūgščių (NR) ir baltymų struktūras, sintezės metodai.

Akademikas atkreipė mokslininkų dėmesį į vėžinių susirgimų gydymą fotodinaminiais metodais. Nustatyta, kaip slopinti navikinių ląstelių gyvybingumą, sukurtas gyvųjų ląstelių baltymų dažymo bei kiti metodai, kurie sėkmingai taikomi VU Onkologijos institute.

Pažymėta, jog vadovaudamas Vilniaus universitetui B. Juodka kartu su mokslo institucijomis ir privačiomis aukštųjų technologijų kompanijomis prisidėjo prie "Saulėtekio" ir "Santariškių" slėnių kūrimo, kurių tikslas - suartinti mokslą, studijas ir verslą.

Prof. akademikė Veronika Vasiliauskienė įteikė apdovanojimus nominuotiesiems už profesinę veiklą medicinos ir gamtos mokslų srityje. Jie skirti už mokslinį tiriamąjį darbą, monografiją, naują metodą, išradimą ar kitą reikšmingą mokslo rezultatą medicinos, genetikos, ekologijos srityse, kuris praplečia supratimą apie ligas, kitus gyvybės procesus ir yra sėkmingai pritaikytas medicininėje praktikoje.

Apdovanojimu įvertintas Zitos Aušrelės Kučinskienės profesorės darbas tiriant, kodėl 50 metų amžiaus vyrų Lietuvoje mirtingumo rodikliai nuo koronarinės širdies ligos yra keturis kartus didesni nei Švedijoje gyvenančių panašaus amžiaus vyrų.

Šio darbo metu išryškėjo lipidų oksidacijos ir antioksidantinės sistemos bei streso svarba. Remiantis gautais streso poveikio aterosklerozės patogenezei duomenimis, pradėta ir tęsiama mokslo darbo kryptis, skirta genetinių veiksnių svarbai ir jų įtakai aterogenezei.

Apdovanojimų komitetas puikiai įvertino ir didžiausio ir moderniausio Baltijos šalyse Laboratorinės diagnostikos centro įkūrimą Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose. Šios iniciatyvos vadovė - taip pat Z. A. Kučinskienė.

Šioje kategorijoje pagerbtas ir prof. habil. dr. Limas Kupčinskas. Jo mokslininkų grupės atlikti moksliniai tyrimai padėjo išspręsti opaligės problemą Lietuvoje - opaligė tapo visiškai išgydoma liga.

Be to, L. Kupčinskas ištyrė sergančių uždegiminėmis žarnyno ligomis (UŽL) fenotipinius ir genotipinius ypatumus, nustatė svarbiausias su šiomis ligomis susijusių genų mutacijas, įdiegė naujus šių ligų gydymo metodus.

L. Kupčinsko iniciatyva pirmą kartą Baltijos šalyse išbandyti nauji retų kepenų ligų genetinės diagnostikos metodai leido anksti diagnozuoti ir visaverčiam gyvenimui grąžinti šia mirtina liga sergančius ligonius.

L. Kupčinskas ir jo kolegos pirmieji Baltijos šalyse įdiegė invazinės kepenų ligų diagnostikos ir gydymo metodus.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Rimas Varkulevičius džiaugėsi suteikta galimybe apdovanoti nusipelniusius už mokslo pritaikymą versle. Apdovanojimas įteiktas už nuoseklias ir ilgalaikes investicijas, kuriant intelektualų produktą, diagnostikos arba gydymo metodą, sėkmingai taikomą praktikoje arba patekusį į tarptautines rinkas, už sėkmingas investicijas ir įgyvendintas idėjas.

Šioje kategorijoje nominuotas UAB "Sicor Biotech"/ TEVA generalinis direktorius prof. habil. dr. Vladas Algirdas Bumelis.

"Sicor Biotech" biotechnologų sukurti vaistiniai preparatai skirti sunkiems onkologiniams ir virusiniams susirgimams gydyti.

Vieną naujausių jų sukurtų preparatų - filgrastimą Europos vaistų agentūros ekspertai pasiūlė registruoti Europos Komisijai.

Šiuo vaistu gydomi itin sunkūs onkologiniai ligoniai. Lietuvos mokslininkų sukurtas ir Lietuvoje pagamintas biotechnologiškai panašus vaistas yra pigesnis nei jo analogai, todėl prieinamas dar daugiau sunkių ligonių.

Artimiausiu metu preparatu bus gydomi onkologinėmis ligomis sergantys pacientai ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos Sąjungos šalyse. Apdovanojimą atsiėmė ir Mokslinių paslaugų firmos GTV vadovas prof. habil. dr. Juozas Gecevičius.

Juo įvertintos bendrovės sukurtos technologijos ir gamybinės linijos bei įrenginiai, taikomųjų tyrimų įgyvendinimas, didinant Lietuvos įmonių konkurencingumą. Pavyzdžiui, technologijos, skirtos utilizuoti naftos produktais užterštą gruntą.

Už inovacijas, įdiegtas žemės ūkyje, apdovanojimus ir ministrės sveikinimus perdavė žemės ūkio viceministrė Virginija Žoštautienė. Šis apdovanojimas įteiktas už mokslinį tiriamąjį darbą, naują metodą, išradimą ar technologiją žemės ūkio mokslų, genetikos, molekulinės biologijos, ekologijos srityse.

Ceremonijoje pagerbtas Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius doc. dr. Česlovas Bobinas.

Pažymėta, jog institutas pirmasis ištyrė ir paruošė daržovių auginimo technologijas naujo tipo moderniuose dviguba polietileno plėvele dengtuose šiltnamiuose. Institute sukurta sveikos sodinamosios medžiagos dauginimo sistema. Iš čia pradinė sveika sodinamoji medžiaga pasiekia visus Lietuvos medelynus.

Sėkmingai atliekant mokslinius darbus, pritrauktas privatus kapitalas, patentuoti rezultatai panaudoti naujam augalų švitinimo technologijos verslui plėtoti. Apdovanojimą gavo ir Lietuvos žemdirbystės instituto direktoriaus pavaduotojas docentas, habil. dr. Vytautas Ruzgas. Taip įvertintas per 17 metų šio mokslininko sukurtos šešios skirtingos technologinių savybių žieminių kviečių veislės. Visos jos yra įrašytos į šalies Nacionalinį augalų veislių sąrašą ir ES bendrąjį žemės ūkio augalų veislių katalogą. V. Ruzgas inicijavo selekcijos programą, skirtą krakmolo perdirbimui iš kviečių.

Iškilmingą "Gyvybės medžio" apdovanojimų renginį organizavo Mokslų akademija (MA), Pramonininkų konfederacija (LPK) ir Sveikatos apsaugos ministerija - apdovanojimais siekta atkreipti visuomenės dėmesį į medicinos ir gamtos mokslų pasiekimus bei informuoti, kaip jie padeda gerinti šalies gyvenimo kokybę. Be to, siekiama paremti Lisabonos strategijos tikslus ir jų įgyvendinimą Lietuvoje skatinant mokslo ir verslo bendradarbiavimą gamtos ir medicinos mokslų srityse.

Apdovanojimų "Gyvybės medis" laureatus rinko MA, LPK, Sveikatos apsaugos, Ūkio, Švietimo ir mokslo, Žemės ūkio, Krašto apsaugos ministerijų atstovų komitetas. Susirinkusiuosius sveikino Seimo Pirmininkas Česlovas Juršėnas, Premjeras Gediminas Kirkilas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją