Maždaug prieš porą savaičių Lietuvoje pasirodė kaip niekada daug grambuolių. Vairuotojai pasakojo, kad važiuodami pakliūdavo į nesibaigiančius šių vabalų debesis, kad jų ištiškusių liekanų valytuvai nebespėdavo valyti.

Specialistai aiškino, kad ankstesniais metais grambuoliai risdavosi vos ne mėnesį, o šiemet jie išsivystė per kelias dienas, todėl smarkiai padidėjo jų koncentracija.

Dabar žmones ir gyvulius vis labiau puola uodai. Pasiteiravus, kokių kovos priemonių pataria imtis specialistai, Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus viršininkas Rimgaudas Markelis sakė nieko konkretaus negalįs pasiūlyti.

Anot jo, chemikalai pilami tik į Nemuną, o kitų vietovių gyventojams nuo vabzdžių patariama gintis patiems. Mat uodai išsirita vandenyje, o į kiekvieną vandens telkinį chemikalų nepripilsi.

„Anksčiau žemės ūkyje buvo naudojama daug chemijos, todėl uodų būdavo mažiau, – sakė R.Markelis. – Dabar ūkininkai chemijos naudoja gerokai mažiau, be to, buvo labai šilta žiema.

Mieste jų mažiau, tačiau pamiškėse, kaimuose – tikrai daug. Su uodais galima tik individuali kova: apsauginės užuolaidos, tinkleliai, purškalai, tepalai, žvakės. Uodai gali pernešti užkrečiamąsias ligas. Lietuvoje yra registruota maliarija, tačiau ja susirgimų seniai bebuvo užfiksuota.“