Tokius patikrinimus specialistai pradėjo rengti prieš savaitę, jie tęsis visą vasarą. Tarnybiniu visureigiu atvykę į Karklės „Žvejo“ sodybą aplinkosaugos specialistai nusprendė pirmiausia vykti prie Kalotės ežero. Vandens telkinio link veda išvažinėtas miško keliukas, tačiau kelio ženklas draudžia čia užklysti automobiliams - jis skirtas tik pėstiesiems ir dviratininkams. Kiek pajudėję miško taku specialistai pamatė miške pastatytą mašiną. Visai šalia kilo laužo dūmai, čirškėjo ugnies kaitinama ant iešmų sumauta mėsa, o paežerėje ant suolelio sėdėjo kelios jaunos šeimos.

Vyriausiasis specialistas Remigijus Laucevičius išsiaiškino, kad automobilį čia pasistatė kiti poilsiautojai. Prie laužo sėdėjusi šeimyna specialistams teigė automobilį palikusi atokiau, čia atėjusi pėstute.

Anot vyresniosios specialistės Donatos Venckutės, oficialiai šioje vietoje laužavietės nėra, ją pasidarė patys poilsiautojai. Nors tai neleistina, laužavietė čia atrodo tvarkinga ir pavojaus miškui nekelia. „Laužavietės turi būti įrengtos, apdėtos akmenimis. Jų negalima įsirengti bet kur. Laužaviečių negalima daryti arčiau kaip 25 metrus iki vandens“, - „15min“ sakė moteris .

Pasirūpinti laužaviečių įrengimu Karklėje privalo Pajūrio regioninio parko direkcija.

Toliau judėdami miško keliu specialistai pamatė nuo jūros grįžtančius poilsiautojus, vedinus šunimi. Paaiškėjo, kad ne vietoje pastatytas automobilis yra būtent jų. D.Venckutei paaiškinus apie nusižengimą, vairuotojas pripažino savo kaltę ir nesipiktino, jog reikia sumokėti 50 litų baudą. Vyras apgailestavo be reikalo nepaklausęs savo žmonos, kai ši patarė čia nevykti.

Aplinkos apsaugos specialistų surenkamos lėšos, gautos skyrus baudas, nukeliauja į valstybės biudžetą. Į specialistų kišenę nepatenka nė lito. Prieš maždaug septynerius metus dešimt procentų nuo baudos sumos grįždavo inspektoriams ir tai jiems būdavo savotiška paskatinimo priemonė.

Susėdę į visureigį specialistai pasakojo, kad jų darbas kartais tampa ir pavojingu. Būna, kad neleistinoje vietoje automobilį pastačiusi alkoholio padauginusi kompanija juos pasitinka keiksmažodžiais. Tokiais atvejais į pagalbą tenka kviestis policiją.

R.Laucevičius teigė, kad aplinkosaugininkų tikslas nėra nubausti - dažniausiai poilsiautojai įspėjami, paraginami neleistinai nesielgti. Tačiau gamtai žalos pridarę poilsiautojai baudžiami. Piktavaliai neretai būna automobiliais išvažinėję ir sugadinę miško paklotę, primėtę šiukšlių. Praėjusį savaitgalį 75 litų bauda inspektoriai nubaudė per arti vandens savo visureigį pasistačiusį poilsiautoją. „Žmogus automobiliu ir priekaba, ant kurios buvo valtis, atvyko iki pat ežero, nors ženklas tai draudžia. Tai yra pėsčiųjų ir dviračių takas. Be to, statyti automobilį 25 metrus iki vandens negalima. Mums atvykus vyriškis labai sutriko ir gailėjosi, kad taip pasielgė“, - sakė aplinkosaugos specialistai.

Pasakodami apie savo darbo subtilybes jie leidosi toliau ir apžiūrėję mišką stebėjosi, kad šiltą šeštadienį čia atvyko vos vienas kitas poilsiautojas. „Matyt didieji iškylautojai išvyko į vasaros sezono atidarymą Palangoje“, - spėjo R.Laucevičius. Aplinkos sergėtojai pravažiavo ir netoli pajūrio esančių sodų gatve.

Anot D.Venckutės, nemažai problemų pridaro sodininkai, kurie degina atliekas, šakas, lapus, į krūvą neretai metamos ir padangos. Deginti atliekas draudžiama, nes tokiu būdu teršiama aplinka. Galiausiai specialistai leidosi tikrinti pajūrio, tačiau kopas niokojančių, deginančių laužus ar kitus nusižengimus darančių pažeidėjų jie neaptiko. Kitą savaitgalį į reidą leisis kitos agentūros darbuotojai.