Medžiaga parduota Panevėžio miesto apylinkės prokuratūrai, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Sklypo savininkas tvirtina medžių nekirtęs ir viliasi, kad kaltininkai bus rasti ir nubausti.

Praėjusią savaitę Panevėžio miesto apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl saugomoje teritorijoje Nevėžio vidurupio draustinyje iškirstų medžių ir krūmų. Krekenavos regioninio parko direkcija nustatė kad verslininkui V.Gikniui priklausančiame sklype nukirsta ir nupjauta 258 baltalksniai, 134 ievos, 31 gluosnis, blindė ir lazdynas. Apskaičiuota, kad gamtai padaryta 60313,5 lito žala.

Draustinyje medžiai vertingesni

Krekenavos regininio parko valstybinio saugomo teritorijų pareigūno Juozo Gibo teigimu, želdiniai iškirsti saugomoje teritorijoje, todėl gamtai padaryta žala didinama tris kartus. Anot jo, kaip įprasta, nustačius savavališkus želdinių kirtimus surašomas administracinės teisės pažeidimų protokolas, ir bylą nagrinėja parko direkcijos pareigūnai. Šį kartą, kadangi gamtai padaryta gana didelė žala, su pažeidimu susijusi medžiaga perduota Apylinkės prokuratūrai.

J.Gibas akcentavo, kad medžiai ir krūmai iškirsti V.Gikniui priklausančiame sklype, tačiau, kad tai darė pats verslininkai, nenustatyta. Pareigūno teigimu, viskas turėtų paaiškėti po prokuratūros atlikto tyrimo. Mat pati parko direkcija, išnagrinėjusi medžiagą, nusprendė nutraukti bylą ir medžiagą perdavė kompetentingesnei institucijai.

Liko kelmai ir šakos

Dabar šalia Nevėžio vingio likę tik nupjautų medžių ir krūmų kelmai bei nukirstų medžių šakų krūvos. Visa nukirsta mediena, veikiausiai tinkanti tik malkoms, išvežta. Tai vienur tai kitur matyti pasodintų jaunų medelių. Ant prie pat upės esančio užtvaro užklijuotas UAB „Kaukas“, kurio savininkas yra V.Giknius, lipdukas su telefono numeriais.

Pagal kelmus galima spręsti, kad kai kurie medžiai buvo 30 centimetrų ir dar storesni. Tiesa, teritorijos, kur medžiai buvo iškirsti, nuo kelio Panevėžys–Krekenava nematyti.

J.Gibo teigimu, Nevėžis unikalus savo senvagėmis, todėl nemaža jo dalis paskelbta saugotinomis teritorijomis. Anot pareigūno, per pavasario potvynius 100 kilometrų ruožas tampa ištisa upe ir susilieja su senvagėmis.

Sodina mišką

Apie iškirstus medžius paklaustas verslininkas V.Giknius iš pradžių juokavo, kad prireikė malkų, todėl juos ir iškirto. Vėliau jis sakė prieš kelerius metus nusipirkęs sodybą prie Nevėžio, apie 12 hektarų žemės ir nė nemanęs nieko kirsti. Negana to, vien šiemet savo sklype pasodinęs 600 eglių, 800 ąžuolų, 600 beržų, kitokių medžių sodinukų. Anot jo, ten žemė yra nederlinga, todėl nusprendęs užveisti mišką.

„Aš ten apsilankau pavasarį, rudenį ir dar keletą kartų per metus, – sakė V.Giknius. – Regioninio parko darbuotojai saugomose teritorijose lankosi ar bent turi lankytis nuolat ir žinoti, kas ten dedasi. Tiek medžių buvo iškirsta ne per vieną dieną, ir ten darbavosi bei medieną vežė ne vienas žmogus, todėl pareigūnai negalėjo nepastebėti kirtimo.“

V.Giknius sakė, kad jam ieškinys nepateiktas ir jo apmokėti neketinantis. „Prokuratūra atlieka tyrimą, ir tikiuosi, kad kaltininkai bus rasti, – sakė verslininkas.