Gama spindulių pliūpsniai yra didelės energijos spinduliavimas, kuris trunka vos kelias sekundes. Jie paprastai įvyksta kur nors erdvėje kasdien. Manoma, kad tai kosminės katastrofos pasekmė – kaip žvaigždės sprogimas ar susidūrimas tarp dviejų neutroninių žvaigždžių.

Francois Lebrunas sako, kad visi „Integral“ instrumentai gama pliūpsnio metu lapkričio 25 buvo kalibruojami. Jis mano, kad suderinus „Integral“ bus padaryta ir daugiau aukštos kokybės nuotraukų. „Mes kol kas negalime pasigirti labai įdomiais moksliniais rezultatais, tačiau esu tikras, kad įdomiausia dar laukia ateityje“ – sakė jis žurnalui „New Scientist“.

IBIS (žemos energijos gama spindulių fiksavimo prietaisas) yra pats jautriausias kada nors paleistas aparatas. „Integral“ taip pat turi gama spindulių spektrometrą, rentgeno spindulių instrumentą ir optinį fotoaparatą.

Vienas iš pagrindinių erdvėlaivio tikslų yra sekti ir fiksuoti iš juodųjų skylių sklindančius gama spindulius. Tai turėtų padėti astronomams suprasti, kaip šie kosmoso rajūnai atsikrato energijos. „Nuotraukos ir spektrai įrodo, kad „Integral“ gali vykdyti savo misiją“ – kalbėjo „Integral“ projekto dalyvis Europos kosmoso agentūroje Arvindas Parmaras.

„Integral“ gama spindulių pliūpsnio nuotrauką padarė, kai buvo atsisukęs į Cygnus X-1, galingos energijos šaltinį už 10000 šviesmečių. Tai ypatingai stiprios energijos šaltinis, kuris, kaip manoma, glaudžia milžinišką juodąją skylę. Pastaroji plėšo į dalis greta esančią žvaigždę.

„Integral“ valdo Europos kosmoso agentūra. Jis buvo paleistas 2002 spalio 17 iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane. Zondą išnešė Rusijos raketa „Proton“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)