Specialistai tikina, kad pinigai skirti vėluojant - kol šešios tonos preparato atkeliaus iš Jungtinių Valstijų, mašalų lervos dėl šiltos žiemos jau gali būti išsiritusios.

Vietos valdininkų tikinimu, lėšos kasmet duodamos lyg tai būtų naujas reiškinys, nors mašalai naikinami jau 10 metų. Pinigų skyrimas, anot jų, galėtų būti įtrauktas į valstybės investicijų programą.

"Jei žmonės būtų atsakingi, viskas būtų planuojama. O kai žiūrima tarsi į gamtinę nelaimę, kai šitaip mes įveikinėjame šią problemą, savaime suprantama, turime problemų", - teigia Eugenijus Palavinskas, Alytaus apskrities administracijos viršininkas.

Anksčiau pinigų Vyriausybės nutarimu apskritis gaudavo vasario-kovo mėnesiais. Šiemet uždelsusio Ministrų Kabineto vadovas pripažįsta, kad reikia ilgalaikio finansavimo mašalų naikinimo programai.

"Manau, kad problema yra. Aš gi šitam regione žvejoju. Žinau, ką tai reiškia", - tikino Premjeras Gediminas Kirkilas.

Paklaustas, kokį mato kelią, kad nuolat būtų gaunamas finansavimas ne vieneriems metams, G. Kirkilas sakė: "Manau, kad reikėtų jį numatyti. Vyriausybės rezervas yra išimtiniams atvejams".

Kad žmones, o labiausiai gyvulius kankinančių mašalų mažėtų, juos reikia naikinti ir kaimyninėje Baltarusijoje. Tačiau Alytaus apskrities specialistai, neseniai lankęsi Gardino srityje, įsipareigojimų iš srities aplinkosaugininkų apie mašalų naikinimą sako neišgirdę.