Šiemet Klaipėdoje žolė pirmąkart degė kovo 11 dieną. Tądien ją teko gesinti du kartus. Abiejų gaisrų metu išdegė daugiau kaip hektaras žolės. Du kartus žolė degė ir kovo 12-ąją. Iš viso tada išdegė 1,6 hektaro. Kovo 17 ir 29 dienomis žolė degė po vieną kartą. Tada išdegė nedideli – 0,04 ir 0,3 aro – plotai.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Informacijos ir analizės poskyrio vyresnysis specialistas Antanas Pocius pasakojo, kad pernai tokiu laiku žolė degdavo kur kas dažniau.

Tačiau ugniagesiai bijo, kad tokių gaisrų šiemet dar gali gerokai padaugėti, vos tik atšils ir įsivyraus sausesni orai, ypač jeigu žolė nebus dažnai ir laiku šienaujama.

A.Pocius priminė, kad už tyčinį ar netyčinį žolės padegimą Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytos ir nuobaudos. Pernai Klaipėdoje ugniagesiai sučiupo garbaus amžiaus vyrą, kuris eidamas nuo Perkėlos gatvės iki Jūrininkų prospekto padeginėjo žolę. pinigine bauda nubaustas žmogus negalėjo paaiškinti, kodėl taip elgėsi.

Dažniau nei uostamiestyje žolė šiemet degė kitose Klaipėdos apskrities teritorijose.

Šią savaitę Klaipėdos apskrities viršininko administracijoje buvo surengtas Ekstremalių situacijų valdymo posėdis, kuriame didžiausias dėmesys buvo skirtas durpynų, žolės ir miškų gaisrams bei pasiruošimui juos gesinti. Taip pat skirta dėmesio ir Šilutės rajonui bei Kuršių nerijos nacionaliniam parkui, nes čia gaisrai gali lemti daugiausiai nuostolių.

Ypač pavojingi tokie gaisrai Šilutės rajone, kur yra sunkiai gesinami durpynas bei nendrynas.

Anksčiau itin baimintasi gaisrų nendrynuose, prie kurių sunku privažiuoti. Tačiau dabar Šilutės miškų urėdija įsigijo specialų laivą, kuriuo galima priplaukti prie nendrių ir jas užgesini iš marių pusės.

Šilutės rajono civilinės ir priešgaisrinės saugos tarnybos vedėjas Romas Renčeliauskas džiaugėsi, kad bendrovė „Šilutės durpės“, eksploatuojanti prie Traksėdžių kaimo esantį durpyną, papildomai pasiruošė jo gesinimui. Bendrovė įsigijo tam reikalingą įrangą ir priešgaisrinį automobilį.

Nors apskrityje jau būta žolės, miškų ir durpynų gaisrų, čia kol kas jie ne tokie dažni kaip visoje šalyje. Klaipėdos apskrityje šiemet kol kas išdegė tik apie 1 proc. visoje Lietuvoje degusios žolės plotų.