Leistis net nebandyta, nes debesys trukdytų erdvėlaivio vadui Jamesui Wetherbee pamatyti Kenedžio kosmodromo 3 mylių ilgio tūpimo taką.

Trečiadienis buvo jau vienuoliktoji "Endeavour" buvimo kosmose diena. Per tą laiką juo į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) atvyko nauja įgula, sumontuota nauja fermos pavidalo TKS konstrukcija, paimta senoji TKS įgula, išbuvusi orbitoje šešis mėnesius. Atsiskyręs nuo TKS "Endeavour" skrieja aplink Žemę ir laukia patogaus momento leistis žemyn.

"Deja, negalime jums parūpinti tinkamo oro", - apgailestaudamas pranešė J.Wetherbee’ui skrydžio valdymo centras.

Trys Penktosios ekspedicijos nariai kosmose išbus ilgiau negu buvo planuota - jau dabar šešiomis savaitėmis. Mat iš pradžių dėl įvairių techninių nesklandumų "Endeavour" pakilo beveik pusantro mėnesio vėliau, o dabar tūpti neleidžia orai. Blogiausia, kad orų prognozė nieko gera nežada nei ketvirtadienį, nei penktadienį. Geresnių orų tikimasi tik šeštadienį.

Tikslesnį leidimosi laiką nuspręs NASA pareigūnai, susirinkę ketvirtadienį. Spėjama, kad bus mėginama nusileisti dar ketvirtadienį. Jei taip būtų nutarta, ši procedūra būtų atlikta apie 19 val. 54 min. Grinvičo laiku.

Erdvėlaivio greitis tūpimo metu būna toks didelis, kad net smulkūs lietaus lašai pakenktų jo apkalai, be to, pavojingi būna ir žaibai. Anot skrydžio valdymo skyriaus direktoriaus Wayne’o Halwe’o, jei žaibai kirstų į erdvėlaivį, sutriktų jo elektronika, kurios kimšte prikimšta visa valdymo sistema. Erdvėlaivis iš viso nebegalėtų skristi.

Esama dar kito pavojaus - "Endeavour" buvo įjungęs savo variklius, kad pakeltų Tarptautinę kosminę stotį į aukštesnę orbitą. Kuro jame liko keturiems bandymams leistis Žemėn. Todėl laukiama kuo palankesnių orų, kad tokių bandymų būtų kuo mažiau - geriau mėginti vieną kartą ir nutūpti iš karto.

Penktosios ekspedicijos nariams - amerikietei Peggy Whitson, rusams Valerijui Korzunui ir Sergejui Treščiovui, išbuvusiems nesvarumo būklėje daugiau kaip pusę metų, laukia ilga reabilitacijos programa Žemėje. Jiems teks ne tik vėl sustiprinti savo raumenis ir prisitaikyti prie Žemės traukos, jie taip pat bus "bandomieji triušiai", mokslininkams teikiantys duomenis apie ilgų skrydžių kosmose įtaką sveikatai - kaulų masei, raumenims, nervams. Visa tai būtina žinoti rengiant ilgas ekspedicijas, pavyzdžiui, į Marsą.

Nors ir ilgai buvusi kosmose P.Whitson tikisi iš karto stotis ant kojų ir eiti gimtąja žeme, kai erdvėlaivis nutūps. Anot jos, TKS įgulos sveikatos būklė geresnė negu rusų stotyje "Mir" dirbusių kosmonautų. Dabartinė TKS įgula kasdien po dvi valandas atlikdavo įvairius aerobikos ir specialius raumenų lavinimo pratimus.

Beje, kol kas nesvarstomas nusileidimo atsarginiame aerodrome variantas. Mat po to reikėtų erdvėlaivį "prikabinti" prie lėktuvo "Boeing 747" nugaros ir skraidinti į Floridą, o tai kainuotų apie 900 tūkstančių dolerių. Be to, mažiausiai savaitę vėluotų erdvėlaivio paruošimas kitiems skrydžiams.