Nepaisant to, šis atradimas yra svarbus žingsnis pasaulių, kuriuose galima vystyti gyvybę, paieškose. Susidarius tam tikroms sąlygoms metanas gali vaidinti labai svarbų vaidmenį vadinamojoje ikibiologinėje (abiogeninėje) evoliucijoje – cheminiai procesai, būtini gyvybės susiformavimui.

„HD-189733b – dujinė gigantė, labai panaši į mūsų Jupiterį, tačiau besisukanti labai arti savo žvaigždės, - teigia Giovanna Tinetti iš Londono universiteto koledžo. – Ten esantis metanas, nors mes ir negalime jo vadinti organiniu komponentu, susidarė ne dėl gyvybės: tenai gyvybei per karšta“.

Temperatūra šioje planetoje siekia 900 laipsnių Celsijaus.

G. Tinetti ir jos kolegos iš NASA laboratorijos Kalifornijoje panašią metano sudėtį planetos atmosferoje aptiko su „Hubble“ teleskopu.

Mokslininkai pasinaudojo spektroskopijos metodu – jie planetą stebėjo tuo metu, kai ši skriejo prieš savo žvaigždę. Po to yra paliekamas cheminis pėdsakas, kurį mokslininkai ir išanalizavo.

Tyrėjai taip pat patvirtino atradimą, padarytą kiek anksčiau „Spitzer“ teleskopu - HD-189733b egzistuoja vandens garai. Tai reiškia, kad kosminiai teleskopai gali atsekti organines molekules planetose, esančiose už Saulės sistemos.

„Tai labai svarbus žingsnis renkant informaciją apie abiogenines molekules kitose planetose, kuriose gali egzistuoti gyvybė“, - teigė NASA tyrėjas Markas Swainas.

Šis metodas galėtų būti panaudotas stebint kitas planetas, kurios galbūt yra labiau tinkamos gyvybei, teigia G. Tinetti.

„Esu beveik įsitikinusi, kad kosmose egzistuoja gyvybė. Žinau, jog negalima manyti, kad Visatoje egzistuojame tik mes“, - sakė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją