"Pirmą kartą ketiname apželdinti kopas. Numatyta augalais apsodinti apie 10 ha plotą - 2 ha Kuršių nerijoje ir 8 ha žemyninėje dalyje", - pasakojo Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Regioninės plėtros departamento vyriausioji specialistė Giedrė Butkutė.

Pirmieji sodinimo darbai Melnragėje buvo atlikti dar rudenį. "Maždaug šešių hektarų plote buvo pasodinti karklų kuoliukai. Jie yra išbrinkinti vandenyje ir pavasarį atšilus orams nesunkiai suleis šaknis į smėlį. Kad žmonės neišvartytų, jie apdengti šakomis. Šioje vietoje, užkopėje, buvo nuo smėlio erozijos neapsaugotas plotas", - teigė G.Butkutė.

Vos atšilus, kovo mėnesį, Melnragėje ketinama tęsti darbus ir pasodinti dar ir raukšlėtalapių erškėčių.

"Turime mokslininkų rekomendacijas dėl augalų. Karklai, erškėčiai, pajūrinė smiltnendrė bei smiltyninė rugiaveidė yra smėliamėgiai augalai, jie labai lengvai prigyja. Apželdinus kopas jos bus apsaugotos nuo pustymo, šaknys sutvirtins gruntą. Be to, apželdintose vietose ne taip aktyviai vaikšto žmonės", - pasakojo specialistė. Augalai bus sodinami ir ties Nida bei Kuršių nerijos regioninio parko zonoje.

"Kreipėmės į Kuršių neriją su siūlomų augalų sąrašu. Jie mus informavo, kad čia turėtume sodinti tik žolinius augalus. Jie bus renkami kopose ir persodinami", - pasakojo moteris.

Apželdinimo darbus atliks konkursą laimėjusi J.Džervaus individual i įmonė. Anot G.Butkutės, pagal sutartį numatyta, kad turi prigyti 80 proc. pasodintų augalų. Kitu atveju, įmonė turės atsodinti augalus savo lėšomis. Šiemet ir toliau ketinama tęsti Palangos paplūdimio "maitinimą" smėliu. Reikiamą kiekį smėlio ketinama išgauti iš jūros.

Toks rezervas yra aptiktas tarp Preilos ir Juodkrantės, nuo kranto jis nutolęs 8 km. Nors dėl kasimo buvo pasigirdę nuogąstavimų, Vyriausybės potvarkiu sudarytos mokslininkų darbo grupės duomenimis, iš šios vietos imamas smėlis mažiausiai veiktų krantų būklę, nes smėlio kasimo vietoje vyrauja 25-30 metrų gylis.

Anot apskrities viršininko Vytauto Rinkevičiaus, pirmuoju etapu ketinama išgauti apie 100 tūkstančių kubinių metrų smėlio, tačiau pabrangus darbams, lėšų pakanka tik 70-iai tūkstančių kub. metrų. Aplinkos ministerijos paprašyta skirti papildomų lėšų, kad projektas būtų įvykdytas iki galo.

Smėlis, kaip ir 2006-ųjų žiemą, bus išpilamas Palangos paplūdimyje nuo Birutės kalno tilto link. "Čia formuojasi įlanka ir yra jautriausias ruožas. Labai siaurėja paplūdimys. Tai aktyvi rekreacinė zona, mėgstama poilsiautojų. Norime apsaugoti kopagūbrį ir paplūdimį", - teigė G.Butkutė.

Nors smėlio kasimo darbais domėjosi kelios bendrovės, konkurse dalyvauti panoro tik UAB "Klaipėdos hidrotechnika". Ji ir atliks darbus. "Smėlis yra daugiau kaip 25 metrų gylyje. Iki 18 metrų gylio jį išgauti yra paprasčiau, o giliau jau reikia kitokios įrangos. Rangovas žemsiurbę ketina išsinuomoti", - pasakojo viršininkas.

Šį krantotvarkos projektą ne pirmi metai remia Europos Sąjunga. Jo įgyvendinimas kainuos 4,5 milijono litų.

Šiemet Valstybinio Klaipėdos jūrų uosto direkcijai pradėjus valyti vadinamąsias jūrų uosto kanalo "kišenes", jose esantį švarų smėlį planuojama išpilti Melnragės-Girulių priekrantėje. Jei bus išspręstas finansavimo klausimas, iškastu smėliu bus galima "maitinti" Palangos priekrantę ten suformuojant povandeninį pylimą.