Tačiau Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos prezidentas Viktoras Butavičius pasakojo, kad vienos žūklės metu ištraukė 150 kilogramų žuvų galvų. „Galima įsivaizduoti, kiek žuvų jie suėdė – apie 600-700 kilogramų“, – įtarė V.Butavičius.

Gudrūs gyvūnai

Ruoniai žvejų rūstybę užsitraukė ir dėl suplėšytų tinklų. Žvejai skundėsi, kad į menkių tinklus gyvūnai neįsipainioja, o juos sudrasko. Be to, žvejai pastebėjo, kad šie žinduoliai labai gudrūs.

„Jie tik iškiša galvą, apsidairo, kur yra prie tinklų plūdurai, ir plaukia tos pusės link“, – apie ruonių gudrumą pasakojo A.Valiukas.

Kiekvieną dieną prie Palangos, Šventosios krantų žvejoja apie 12 įmonių žmonės. Atklysta ir vienas kitas žvejys mėgėjas.

Plaukia ten, kur yra maisto

Tačiau ekologai, Jūrų muziejaus darbuotojai mano, kad žvejai šiek tiek perdeda dėl ruonių skaičiaus. Jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas mano, kad šiuo metu Palangos ir Šventosios pakrantėse gali plaukioti apie penkis ruonius.

Ruoniai migruoja pagal žuvų tuntus, todėl jie galėjo atplaukti su stintomis, menkėmis. A.Grušas mano, kad žvejai neturėtų pykti ant ruonių, nes gyvūnai plaukia ten, kur randa maisto.

„Žvejai išgaudė beveik visas žuvis, todėl ruoniai neturi kur dėtis ir plaukia į tinklus“, – tvirtino A.Grušas. Jis siūlė besiskundžiantiems žvejams paieškoti kitų žvejybos galimybių ir nežvejoti jau ir taip tuščioje pakrantėje.

Vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis prognozuoja, kad žmonių grobuoniškumas greitai išnaikins visą ruonių populiaciją. Ekologas pasakojo, kad pajūryje rado ir peršautą ruonį. „Juos kaip kokius parazitus žvejai netgi drįsta šaudyti“, – bylojo E.Paplauskis.

Nykstanti rūšis

Šiuo metu Baltijos pilkasis, dar kitaip – ilgasnukis ruonis įtrauktas į nykstančių jūros žinduolių sąrašą. Pagrindinė ruonių žuvimo priežastis – žvejų tinklai. Ekologas piktinosi, kad žvejai esą visą pakrantę užtvėrė tinklais ir kad kartais į sausumą išplaukiantiems ruoniams nosies nėra kur prakišti pro tuos tinklus. Balandį į tinklus įsipainioja ir ruonių jaunikliai. Jūrų muziejus šiais metais gavo aštuonis pranešimus apie pastebėtus negyvus ruonius. Penki jų nudvėsė įsipainioję tinkluose.

Ruoniai nyksta ir dėl užteršto vandens, parazitų. E.Paplauskis piktas ant žvejų ir dėl to, kad jie neprotingai naudoja gamtos išteklius. „Žuvų sparčiai mažėja, o žvejai kaltina ruonius. Save reikia kaltinti“, – pyko ekologas.