ESA ("European Space agency" - Europos kosmoso agentūra) sulaukė įvairiausių pasiūlymų iš daugybės Senojo Pasaulio mokslininkų. Atsižvelgiant į mokslinį aktualumą prioritetas buvo atiduotas misijai į Venerą. Vis dėlto 2002 metais „Venus Express“ projektas buvo laikinai sustabdytas, nes reikėjo atlikti papildomus detalesnius tyrimus. Liepą projektas buvo atnaujintas, tačiau ekspedicijos įgyvendinimas liko neapibrėžtas. Viena iš dalyvių – Italija aiškiai nepasakė, kiek ji atliks darbų ir skirs lėšų.

Italija nesugebėjo apsispręsti net iki jai skirto termino (spalio mėnesio) pabaigos. ESA buvo priversta peržiūrėti projekto įgyvendinimą ir kitų narių indėlį. Galiausiai Italijai buvo skirta užduotis gaminti kai kurias atsargines dalis ir komplektinius mechanizmus bei skirti dalį finansavimo.

Venera yra antroji Saulės sistemos planeta, savo dydžiu ir mase panaši į Žemę. Tačiau dėl kol kas nežinomų priežasčių šių dviejų planetų evoliucija buvo visiškai skirtinga. Venera aplink savo ašį sukasi į priešingą pusę nei Žemė, paviršiaus temperatūra gana aukšta, o atmosfera prisodrinta sieros rūgšties dujų.

Veneros tyrimams bus galima naudoti tokią pačią įrangą, kuria bus aprūpinti Marso visureigiai. „Venus Express“ tikslas – ištirti planetos atmosferą ir gilesnius planetos grunto sluoksnius. „Venus Express“ bus parengta paleidimui iki 2005 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją