Kito fontano, esančio šalia vyrų pliažo, vanduo gausus geležies.

Žemės drebėjimo pasekmė

Vandens pliūpsniai čia pastebėti po 2004-ųjų rugsėjo žemės drebėjimo.

Kad ne pirmus metus iš gręžinių į aplinką trykšta vanduo, patvirtino ir Žuvininkystės tyrimų laboratorijos mokslo darbuotojas Egidijus Bacevičius.

Tačiau tai neigė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros vedėjas Romualdas Dužinas.

Jis mano, kad pernai užkonservuotus gręžinius pažeidė metalo vagys. „Nors to metalo ten nedaug. Greičiausiai bus pasidarbavę viską daužantys ir gadinantys vaikėzai“, - svarstė agentūros vedėjas.

Esą apie fontanais besiliejantį vandenį aplinkosaugininkai sužinojo pernai pavasarį.

Jie kreipėsi į Klaipėdos savivaldybę, bendrovę „Klaipėdos vanduo“, hidrogeologus, tačiau niekas neprisipažino, kam priklauso gręžiniai.

Skęsta miškas

Užkonservuoti arteziniai gręžiniai neturi šeimininkų.

„Mes gauname labai nekonkrečius pranešimus iš geologų, kur yra gręžiniai. Ir žinoma, nieko nepasakoma apie jų savininkus,“ - tvirtino R.Dužinas.

Pasak agentūros vedėjo, atviri arteziniai gręžiniai labiausiai kenkia požeminiams vandenims, nes juos teršia. Be to, aplink susidaro pelkės, kuriose keičiasi augmenija. Atviras gręžinys prie laivų ekspozicijos skandina beržų jaunuolyną, pūdo šimtametes pušis. Užpylė taką, kuriuo kai kurie Smiltynės gyventojai eidavo į darbą.

„Dabar jie priversti eiti aplink“, - sakė E.Bacevičius. Vanduo iš fontano prie vyrų pliažo susigeria į smėlį.

Reikėtų skaitiklių

Prie laivų ekspozicijos yra žvalgybinis gręžinys, kuris buvo padarytas siekiant patikrinti, kiek giliai yra požeminiai vandenys. Gręžinys prie vyrų pliažo gali būti iki 100 metrų gylio.

„Prieš dvi savaites bendrovė „Klaipėdos vanduo“ žadėjo gręžinius užkonservuoti“, - teigė agentūros vedėjas. Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Leonas Makūnas žadėjo atlikti keletą šimtų litų kainuojančius darbus labdaringai.

„Reikėtų pastatyti skaitiklį ir suskaičiuoti, kiek išteka gėlo vandens. Vienu metu fontanas buvo metro aukščio“, - tvirtino Smiltynės girininko pavaduotojas Algimantas Lauraitis.