"Raketa nešėja "Sojuz-TMA", kaip ir planuota, pakilo 6 val. 11 min. (5 val. 11 min. Lietuvos laiku), o šiuo metu artėja prie orbitos. Viskas gerai", - telefonu sakė prie Maskvos esančio Skrydžių kontrolės centro atstovas spaudai.

"Sojuz-TMA" turėjo būti paleista pirmadienį, bet jos startas buvo atidėtas po spalio 15 dieną įvykusio incidento, kai netrukus po pakilimo iš Arktyje esančio Plesecko kosmodromo įvyko sprogimas panašioje krovinių raketoje "Sojuz".

Sprogimas, kurio priežastimi Rusijos pareigūnai nurodė pašalinį objektą raketos variklyje, privertė dar labiau suabejoti Maskvos sugebėjimais įvykdyti savo įsipareigojimus dėl TKS.

12 dienų užtruksiančios misijos metu du rusai ir belgas kosminėje stotyje, kur šiuo metu dirba du rusai ir amerikietis, turi pakeisti gelbėjimo kapsulę. Be to, Europos kosmoso agentūra parengė mokslinę programą, pavadintą "Odyssey".

Įgulą sudaro skrydžio vadas Sergejus Zaliotinas, belgų inžinierius Frankas de Winne (Frankas de Vinė) ir rusų inžinierius Jurijus Lončakovas.

TKS, kurioje žmonės dirba nuo 2000-ųjų, stato daugiausia rusai ir amerikiečiai, bet projekte taip pat dalyvauja Europos, Kanados ir Japonijos kosmoso agentūros.