Šiuo metu Ispanijos Valensijos mieste už uždarų durų vyksta 145 valstybių, priklausančių Klimato kaitos tarybai (IPCC), atstovų susitikimas dėl galutinio ataskaitos teksto.

Anot projekto, tarp neišvengiamų padarinių bus didėjantis vandens trūkumas, daugiau sausrų, padidėjęs miškų gaisrų pavojus bei tolesni jūros lygio kilimas. Jei nebus imtasi esminių priemonių, iki 2100 metų šimtai milijonų žmonių pajus vandens stygių, išmirs daugiau kaip 40 proc. visų augalų ir gyvūnų rūšių.

Ataskaitoje taip pat pateikiamos išvados apie praėjusių metų klimato kaitą. Anot projekto, 11 praėjusių metų iš 12 buvo šilčiausi nuo orų stebėjimo pradžios. Praėjusį šimtmetį temperatūra pakilo 0,7 laipsnio. Nuo 1993-iųjų jūros lygis per metus didėjo maždaug 3 mm. Tai yra "žmogiškosios veiklos padarinys", konstatuoja IPCC.

Ekspertai ir politiniai šalių atstovai dokumentą turėtų priimti iki šeštadienio. Tai bus ketvirtoji ir baigiamoji šių metų klimato ataskaitos dalis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją