"Žiemą ir vasarą parke apstu žmonių. Tik gaila, kad šiais laikais atsiranda tokių, kurie ne dviračiais važinėtis ar pasivaikščioti atvyksta į Vingio parką. Beširdžiai žmonės čia išmeta kates su kačiukais arba ką tik gimusius šuniukus, - baisėdamasi pasakojo Irena. - Vien šią savaitę parkas priglaudė 3 naujas benames kates."

Anot vilnietės, palikti gyvūnai užuovėją randa nupjautų medžių kelmuose ar po pėsčiųjų tiltu. Žvėryno gyventojai, pastebėję benamius augintinius, pasistengia kuo greičiau iškviesti jiems gyvūnų globos namų atstovus.

"Aš nesuprantu, kaip žmonės šitaip gali elgtis. Galų gale yra gyvūnų globos namai. Nejau taip sunku jiems paskambinti? Juk pasikeitus orams benamiai augintiniai mirtinai sušals", - apgailestavo vilnietė Irena.

Vilniaus beglobių gyvūnų karantinavimo tarnybos direktorius Vladas Masiulis pripažino, kad likimo valiai paliktų gyvūnų problema Vilniuje itin aktuali.

Tarnybos pareigūnai kasdien vyksta pagal iškvietimus į sostinės kiemus, sodus gelbėti keturkojų pamestinukų.

"Per dieną gauname 8-10 iškvietimų į įvairias sostinės vietas, kuriose randami benamiai augintiniai. Vienas vizitas trunka apie vieną valandą. Mes net ne visur spėjame. Vilniečių paliktų kačių jau nebesuskaičiuojame. Šunų pasitaiko mažiau", - sakė V.Masiulis.

Pasak direktoriaus, gyvūnai karantinavimo tarnyboje laikomi iki 2 savaičių ir neatsiradus naujam šeimininkui yra tiesiog "užmigdomi".

"Nepamirškime, kad valkataujantys katinai ir šunys yra ligų nešiotojai. Jie teršia vaikų smėlio dėžes, kiemus, o žiemą šąla. Pensininkai labai mėgsta tokius augintinius pagloboti, juos pašerti, tačiau yra dvi medalio pusės", - teigė V.Masiulis.

Gyvūnų globos namų "Vilniaus Pifas" gyvūnų gelbėjimo programos koordinatorė Ilona Mezencova pasakojo, kad per dieną sulaukiama iki 15 skambučių. "Vykstame į Vilniaus kiemus, sodus ir kitas vietas. Paimtus gyvūnus globojame, kol surandame jiems naujus šeimininkus. Paprastai geros valios žmonės atsiliepia greitai", - pasakojo I.Mezencova. Jos teigimu, dauguma beglobių gyvūnų naujus namus randa per mėnesį.

Vilniečius, pasirengusius į savo namuos įsileisti naują gyventoją, I.Mezencova paragino apsilankyti "Vilniaus Pifo" internetinėje svetainėje www.pifas.lt.

Gyvūnų globos diena

Spalio 4-oji pasaulyje minima kaip Gyvūnų globos diena. Ji sutampa su gyvūnų globėjo šv.Pranciškaus vardadieniu. Šia proga rengiama paroda-konferencija "Pasaulinė gyvūnų diena 2007", kuri spalio 4-6 d. vyks Lietuvos jaunųjų gamtininkų centre (Džiaugsmo g. 44).