Dr. Margaritos Leckienės paskaitoje „Klonavimas: nuo genų iki žmogaus”, kuri įvyks VU Centrinių rūmų Teatro salėje rugsėjo 10 d. 15 val., susipažinsite su kontraversiškų vertinimų susilaukusia, gerokai mistifikuota šiuolaikinės biologijos ir biotechnologijos sritimi - klonavimu. Pats terminas „klonavimas” yra daugiareikšmis ir apima labai skirtingas technologijas. Paskaita skirta supažindinti su šiomis technologijomis ir jų taikymo rezultatais bei pasekmėmis – ir teigiamomis, ir labai pavojingomis.

Nors gydymo metodai tobulėja, visgi geriausia būtų užkirsti ligai kelią iš anksto. Todėl mokslininkai kartu su medikais kuria naujas, jautrias diagnostikos sistemas bei metodus. Pavyzdžiui, pritaikę originalią nanolitografijos metodiką, Lietuvos mokslininkai pagamino kelis šimtus kartų plonesnes už plauką struktūras, vadinamas biolustais, kuriose galima vienu metu stebėti daugybę įvairių biocheminių reakcijų. Tokie lustai po kelerių metų gali būti pradėti naudoti labai tiksliai ir jautriai diagnostikai, vienu metu tiriant kelių šimtų ligų požymius. Tačiau nereiktų užmiršti ir mūsų sielos veidrodžio - veido, kuris daug ką gali pasakyti akylam specialistui.

Žmogaus veidas - gražiausias paviršius Žemėje. Evoliucija milijonus metų koregavo mūsų veidą. Žiūrėdami i žmogų, dažnai pagalvojame: ar jis gražus, ar bjaurus, o gal juokingas. Ir visų pirma įvertiname veidą. Tačiau pasirodo, kad veidas gali būti ir genetinės ligos požymis. Kaip medikai sugeba diagnozuoti kai kurias ligas ir sveikatos sutrikimus, tik pažvelgę į paciento veidą? Apie tai išgirsite dr. Algirdo Utkaus paskaitoje „Veidas – sielos ir ligų veidrodis“ VU Centrinių rūmų Teatro salėje rugsėjo 10 d. 17 val.

Jeigu norite patys pasijusti mokslininko kailyje ir suprasti kai kuriuos pasaulį valdančius fizikos dėsnius, aplankykite specialią šou programą „Efektingoji fizika“.

Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto studentai paruošė visiems norintiems įdomias fizikines demonstracijas. Fizikos dėsnius jie įvilko į malonų akiai reginį su visais paaiškinimais ir atsakymais į žiūrovų klausimus. Kai kurie eksperimentai atrodo pavojingai – žaidimas su -196°C laipsnių garuojančiu skystu azotu, kiti – labai įspūdingai, pavyzdžiui, pagal muziką šokančios liepsnelės ar grojantis stalas. Ši grupė susikūrė, kai 2005 m. Fizikos fakulteto studentų mokslinė draugija nusprendė dalyvauti mokslo festivalyje „Erdvėlaivis Žemė“.

Programoje: ugninis „akvalaizeris“ ir visastingdantis šaltis. „Grojantis“ stalas ir suspausto oro galimybės. Kaip baleto šokėjai išsilaiko ant ledo, darydami suktukus; Rubenso liepsnos vamzdis; Macdonaldo košmaras (šiaudeliai paverčiami birbynėmis). Vienas kitą ryjantys muilo burbulai; azotas ir jo naudojimas, šaldant gėles, sprogdinant butelius, gaminant garų debesis. Magnetinė levitacija, belaidis energijos perdavimas, žaibo gaminimas.

Rugsėjo 10 dienos renginiai: „Klonavimas: nuo genų iki žmogaus” - dr. Margarita Leckienė - 15 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje.

„Veidas – sielos ir ligų veidrodis“ - dr. Algirdas Utkus - 17 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje.

„Mikrobiologijos reikšmė biotechnologijos vystymuisi“ - prof. Donaldas Čitavičius - 13 val. ir 15 val. VU Gamtos fakulteto Augalų fiziologijos ir mikrobiologijos katedroje.

„Naudingų iškasenų formavimasis ir eksploatacija - dabartis ir perspektyvos“ - prof. Algirdas Jurgaitis - 13 val. VU Gamtos mokslų fakultete.

„Efektingoji fizika - pamatyk, nustebk, suprask! - demonstruoja VU Fizikos fakulteto studentai - 16 val. VU Fizikos fakulteto Didžiojoje fizikos auditorijoje.