Lazerių šou, kaip žinoma, yra puiki mokslo bei technologijų pasiekimų (optikos, kietojo kūno fizikos, kvantinės elektronikos, informacinių technologijų) demonstracija.

Po to bus apdovanoti fotokonkurso „Mokslo veidai“ nugalėtojai. Viso festivalio metu iki rugsėjo 15 dienos Vilniaus universiteteo Centriniuose rūmuose, prie Rektorato, eksponuojama 20 nuotraukų, kuriose – žinomi ir žymūs Lietuvos mokslininkai tradicinėje arba nelabai tradicinėje aplinkoje.

Spaudos fotografų Gedmanto Kropio, Tomo Kaunecko, Ramūno Danisevičiaus, Petro Malūko, Gedimino Žilinsko, Olgos Posaskovos ir kitų darbus vertins autoritetinga komisija, kuriai priklauso geriausiu 2003 metų Europos fotoportreto meistru pripažintas Algimantas Aleksandravičius ir kino bei fotografijos kritikas Skirmantas Valiulis.

Pagrindinė vakaro paskaita menus irgi susies su naujausiomis technologijomis, nes jos tema – animacija Lietuvoje ir pasaulyje.

Kompiuteriai – tai instrumentas, padedantis atrasti arba sukurti naujas galimybių ribas tapyboje, dizaine, kine ir animacijoje. Apgaulingas manipuliavimo vaizdais lengvumas kelia pavojų prarasti realybės pojūtį ir kūrėjams, ir vartotojams. Jau dabar, žiūrint kai kuriuos vaidybinius filmus, atsiranda keistas netikrumo jausmas. Kiek tikrovės yra kompiuterio ar kino ekrane? Technologijos suteikia naujas išraiškos priemones, o menininkai mus pratina prie virtualios tikrovės ir keičia mūsų skonį.

Kompiuterinė trimatė animacija baigia išstumti tradicinę animaciją, kas akivaizdžiai matyti Holivude. Kino ekranuose dominuoja kompiuteriniai „Šrekas“, „Nerealieji“ ar „Žuviukas Nemo“. Todėl svarbu neprarasti minties, kurią įkūnyti sugalvojama vis daugiau technologijų. Vadinkite tai neatremiamu progreso sirenų šauksmu.

Technologijos gimsta laboratorijose. O kur gimsta naujos, originalios idėjos? Jos gali gimti tik ten, kur ne viską lemia pinigai. Originalių siužetų autoriais dažnai tampa nepriklausomi kino kūrėjai, animatoriai. Mokslo ir technologijų pažanga padeda ir jiems. Padeda eksperimentuoti ir išbandyti naujas idėjas, gan pigiai sukurti bandomąsias versijas arba trumpametražius filmus.

Vaidybinių ir animacinių filmų festivaliai – puiki idėjų kalvė. Lietuvoje jau ne pirmus metus vykstantis tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis” yra vienas iš tokių, pasižyminčių labai įvairia programa. Festivalio programose surinkti darbai iš viso pasaulio, kurių autoriai eksperimentuoja su idėjomis, išraiškos formomis.

Animacija – ne tik kino meno įrankis. Vis dažniau ji naudojama reklamose, pristatant visuomenei naujus architektūros projektus. Animacija pavirto visapusišku gyvenimo instrumentu, praturtinančiu tikrovę ir plečiančiu mūsų vaizduotės ribas. Štai kodėl animacijoje taip vertinamos originalios idėjos, kurias galima realizuoti, netgi neturint superkompiuterių arba milijonų eurų ir dolerių. Tą liudija ir tokių filmų, kaip J. Leikaitės juostos „Užgavėnės“ tarptautinė sėkmė. Štai kodėl režisierė Jūratė Leikaitė ir festivalio „Tindirindis“ direktorius Valentas Aškinis visiems norintiems papasakos ir parodys, kaip gimsta šie kūriniai ir ką daryti, norint tapti animatoriumi (rugsėjo 7 d. 18 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje).

Rugsėjo 7 d. renginiai:

Fotografijų parodos „Mokslo veidai“ atidarymas – 17 val. foje prie VU Centrinių rūmų Teatro salės.

Festivalio atidarymas: kompanijos „Lazerinės idėjos“ lazerių šou; fotokonkurso nugalėtojų apdovanojimas – 17.30 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje.

„Lietuviški animaciniai filmai: menas ir technologijos” (studentų sukurtų animacinių filmų programa) – 18 val. VU Teatro salėje.

Rugsėjo 8 d. renginiai:

Mokslo šou gryname ore „Pamatyk, suprask, nustebk”. Įdomūs fizikos, biologijos ir kt. eksperimentai – nuo 11 iki 15 val. Nepriklausomybės aikštėje.

„Binarinė augalų nomenklatūra – Karlo Linėjaus idėjos triumfas“ – Gintarėlė Jurkevičienė – 12 val. VU Botanikos sode Kairėnuose (www.botanikos-sodas.vu.lt).