Kaip praneša Aplinkos ministrija, į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytų lašišų migracijos ir neršto periodo metu Lietuvos upėse žuvys būna nesunkiai pažeidžiamos, todėl į jas nusitaiko brakonieriai. Nors už neteisėtą saugomų žuvų žvejybą numatytos tūkstantinės baudos, per ankstesnes akcijas buvo sulaikyta asmenų, kurie lašišas upėse gaudė įvairiausiais prietaisais – tinklais, durtuvais, specialiai tam pasigamintais kabliais ar net elektros srove.

Kadangi lašišos į Lietuvos upes iš Baltijos jūros migruoja per Kuršių marias ir Nemuno deltą, tai ypatingas dėmesys bus skirtas šiam regionui.

„Pastarųjų dienų įvykiai, kai aplinkosaugininkai nustatė grubius žvejybos tinklais Kuršių mariose pažeidimus, rodo, kad per akciją „Lašiša-2007“ reikia ypatingą dėmesį rodyti Klaipėdos regionui“, - sako aplinkos ministras Arūnas Kundrotas.

Rugpjūčio pabaigoje aplinkosaugininkai Kuršių mariose aptiko neteisėtai pastatytų tinklų, kurių ilgis siekė iki kilometro. Viename iš tokių tinklų buvo rasta dešimtys kilogramų nugaišusios žuvies. Rugsėjo 31 d. ištrauktame 800 metrų ilgio tinkle buvo 750 kilogramų žuvies. Buvo nustatyta, kad pastarasis tinklas priklauso žvejybos įmonei, kurios darbuotojams už taisyklių pažeidimus buvo skirtos baudos.

Po šių atvejų ketinama aktyviau kontroliuoti ir versline žvejyba užsiimančias įmones, į kurių tinklus gali patekti neršti plaukiančios lašišos. Verslinė lašišų ir šlakių žvejyba Lietuvos vidaus vandenyse yra draudžiama, o žvejai mėgėjai leidžiamais žvejybos įrankiais šias žuvis gali pradėti gaudyti tik po jų neršto - nuo 2008 metų sausio 1 d. Gaudydami lašišas, žvejai mėgėjai turės laikytis licencinės žūklės nustatytų sąlygų.

Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos, kuri organizuoja akciją „Lašiša-2007“, Gyvūnų naudojimo kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis sako, kad šiais metais prioritetai bus teikiami pažeidimų prevencijai. Pareigūnai sieks maksimaliai užkirsti kelią galimam neteisėtam lašišų ir šlakių išteklių naudojimui. Nustatyti pažeidimai bus tiriami vadovaujantis tiek administracinių pažeidimų kodeksu, tiek baudžiamaisiais įstatymais.

Už lašišų neteisėtą gaudymą yra numatytos baudos nuo 140 iki 700 Lt. Taip pat apskaičiuojama padaryta žala gamtai. Baudžiamajame kodekse numatyta, kad neteisėtas Lietuvos Raudonosios knygos saugomų gyvūnų gaudymas, padarant didelę žalą gyvūnijai, užtraukia laisvės atėmimą iki 4 metų.

Baudžiamoji atsakomybė numatyta ir už neteisėtų elektrožūklės aparatų gaminimą, laikymą, įsigijimą, gabenimą ar realizavimą.

Primename, kad šių metų rugpjūtį keturiems asmenims, sulaikytiems per praėjusių metų akciją „Lašiša“ ir įtariamiems neteisėtu lašišų gaudymu, Švenčionių rajono prokuratūra pareiškė 123 232 litų civilinį ieškinį

Aplinkosaugos inspektoriai, Nemuno deltos regioninio parko, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei Lietuvos kariuomenės kariuomenės pareigūnai per akciją „Lašiša-2007“ visą laiką budės prie prie vandens telkinių, kuriuose vyksta intensyviausia lašišų ir šlakių migracija bei yra gausiausios nerštavietės – Kuršių mariose ir Nemuno deltos regione, šalia Neries, Žeimenos, Vilnelės ir Siesarties upių.

Akcija ,,Lašiša–2007“ vyks nuo rugsėjo 10 iki lapkričio 20 dienos. Tokios akcijos vyksta kasmet nuo 2002 metų ir yra pasiteisinusios.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją