Ši scena yra filmo „Potvynis“, pasirodžiusio šią vasarą D. Britanijoje, anonsas. Norint išvengti, kad tai taptų tikrove, ir prisiminus šios vasaros potvynius, niokojusius šalies centrinę dalį, Vyriausybė pagreitino studiją dėl galimybės statyti naują Temzės upės užtvanką. Ši užtvanka būtų statoma į Rytus nuo dabartinės Thames Barrier, pastatytos 1983 metais, ir kainuotų daugiau nei 20 milijardų svarų sterlingų (per 100 mlrd. Lt – DELFI ), rašo Prancūzijos dienraštis „Le Monde“.

„Dabartinė užtvanka buvo statoma laikantis hipotezės, kad Londonas būtų užliejamas kas du tūkstančius metų“, – teigė Philas Woolas, aplinkos apsaugos valstybės sekretorius. – Dabar vertinama, kad tai galėtų būti kartą per vieną tūkstantį metų. Taigi, nuo 1983 metų iki dabar tikimybė padvigubėjo.“ Anot valstybės sekretoriaus, sprendimas turėtų būti priimtas dar 2008 metais.

Pirmaisiais eksploatavimo metais devyni galingi Temzės barjero šliuzai buvo naudojami kartą per dvejus trejus metus, o 2003 metais jau buvo naudojami devyniolika kartų. Dabartinė užtvanka gali nebeatlaikyti Temzės potvynių iki 2030 metų.

Klimato atšilimas, sukeliantis Temzės vandens lygio kilimą, yra įvardijamas kaip pagrindinė šio reiškinio priežastis. Prie to dar prisideda dvi priežastys, būdingos šiai sostinei. Pirmoji, laipsniškas Londono rajono „sėdimas“ dėl netvirto požeminio molio. Antroji, Anglijos posvyris į Pietus trisdešimčia centimetrų per amžių.

Įspėjančios ataskaitos

Tai – didelis iššūkis šiam didmiesčiui, kuriame gyvena 7,68 mln. gyventojų, ir kur pagaminama apie 20 proc. D. Britanijos bendrojo vidaus produkto. Labai mažame miesto centro plote sukoncentruota labai daug kapitalo ir turtų. Pagrindinės šalies institucijos įsikūrusios šalia Temzės arba už kelių šimtų metrų nuo jos.

Be to, ambicingi urbanizacijos planai plėtoti Temzės vartus penkiasdešimties kilometrų ilgyje tarp Londono ir upės žiočių kelia pavojų. Šioje lygumoje planuojama pastatyti 280 tūkst. būstų.

Vis daugėja nerimą keliančių ataskaitų dėl potvynių pavojaus sostinei. Paskutinį kartą potvynis jis buvo užfiksuotas 1928 metais.

Tačiau naujos užtvankos projekto kritikai tvirtina, kad nauja užtvanka padidins pusiausvyros nebuvimą tarp sostinės ir visos šalies, nes šaliai taip pat kyla potvynių grėsmė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją