Kad tokios derybos vyksta, pareiškė "Rosaviakosmos" generalinis direktorius Jurijus Koptevas, atidaręs pirmąją tarptautinę mokslinę konferenciją "Kosmonautika XXI amžiuje: problemos, sprendimai, perspektyvos".

Pasak jo, Baikonūras 65 procentais patenkina Rusijos kosminių programų poreikį. Būta gandų, einančių iš gynybos ministerijos šaltinių, kad didelė dalis paleidimų bus perkelta į Plisecką (kitą kosmodromą). Tačiau J.Koptevas pabrėžė, kad nėra jokios konkurencijos tarp Baikonūro ir Plisecko. Abu kosmodromai tarnauja Rusijai, sakė jis.

Anot J.Koptevo, abiejų kosmodromų veiklos suderinimas garantuoja stabilią šalies, kaip raketinės kosminės valstybės, raidą ir tarptautinių įsipareigojimų kosmoso tyrimuose vykdymą.

Iš Baikonūro paleidžiama beveik trys ketvirtadaliai visų Rusijos palydovų bei daugiau kaip pusė karinių palydovų. Subyrėjus Sovietų Sąjungai, Baikonūras atsidūrė užsienyje, todėl dabar dėl jo panaudojimo reikia derėtis su Kazachstano valdžia.

1994 metais Rusija ir Kazachstanas pasirašė sutartį, pagal kurią šeštąjį XX amžiaus dešimtmetį Sovietų Sąjungoje statytas Baikonūro kosmodromas išnuomojamas Rusijai už 115 milijonų dolerių per metus.