Tikroji Bronzos amžiaus stovyklavietės vieta buvo ilgai slepiama, kad jos neišnaršytų lobių ieškotojai. Dabar jau skelbiama, kad ji yra ant 252 metrų aukščio Mitelbergo kalvos Cygelrodos miške, esančiame už 180 kilometrų į pietvakarius nuo Berlyno.

Įdomus faktas - žiūrint nuo Mitelbergo saulė birželio 22-ąją leidžiasi už Brokeno, aukščiausio kalno Šiaurės Vokietijoje, kuris nuo stovyklavietės yra už 85 kilometrų į šiaurės vakarus.

Beje, Brokenas minimas Šiaurės Europos tautų mitologijoje kaip raganų kalnas, ant kurio jos renkasi į puotą kasmet balandžio 30 dieną.

Mokslininkai tebesuka galvas, kaip vertinti 32 centimetrų skersmens bronzos ir aukso diską, kurį ant Mitelbergo kalvos 1999 metais rado lobių ieškotojai. Diske įžiūrima schema, kurią sudaro 32 žvaigždės, tarp jų yra ir Sietynas.

Priešistorinių laikų specialistai gali tik spėti, kas buvo vadinamąjį Nebros diską prieš 3600 metų pagaminę žmonės.

"Diskas, kuriame matomas seniausias tikroviškas žvaigždžių išsidėstymo vaizdas, ankstyvuoju Bronzos amžiaus laikotarpiu buvo padėtas duobės dugne, pačiam vidury ploto, apsupto sienos žiedu", - trečiadienį pasakojo Haraldas Melleris, vyriausiasis Saksonijos Anhalto žemės archeologas. "Mes vis dar nežinom, ar tai buvo aukšto asmens kapas, ar religinių daiktų saugykla", - sakė jis.

Žurnalistams trečiadienį buvo parodyta miško aikštelė, kurioje archeologai jau buvo įsikasę gilyn per pusę metro; duobėje matėsi nesurištų akmenų sienos. Beje, vietą kadaise supo medinių kuolų tvora ir gynybiniai grioviai.

Senovinės astronomijos specialistas iš Ruro universiteto Wolfhardas Schlosseris aiškino, kad toji žiedinė siena buvusi taip pastatyta, kad saulė ekvinokcijos (lygiadienio) metu išnykdavo už Brokeno.

Specialistai linkę manyti, kad ir žvaigždėlapis ir visi kiti statiniai buvo observatorija, kurioje buvo sudaromas sėjos ir derliaus nuėmimo kalendorius.

Greta miške esama apie 1000 milžinkapių, arba aukštuomenės kapų, bet apie to laikotarpio žmones nežinoma nieko, nes jie neminimi nei graikų, nei kituose Viduržemio jūros regiono šaltiniuose.

H.Melleris dar užsiminė apie du toje vietoje rastus bronzinius kardus, kurie buvo pagaminti panašiu būdu kaip Mikėnų ar Anatolijos kardai, o jų forma priminė ginklus, randamus dabartinėje Rumunijoje ir Vengrijoje.

Kai baigsis kasinėjimai, po metų ar dvejų, vietovė bus prieinama turistams.