Šis atradimas buvo padarytas praėjus vos kelioms dienoms, kai kitoje Cheopso piramidės šachtoje buvo aptiktas į duris panašus akmeninis luitas.

Praėjusią savaitę į tanką panašus robotas su važiuoklėmis viršuje ir apačioje įveikė 65 metrų atstumą vienu iš dviejų siaurų plyšių, vedančių iš piramidės centrinės patalpos ir pro išgręžtą skylę akliname šachtos gale prakišo optinio pluošto kamerą, kuri parodė dar vienas tokias pat akmenines "duris".

Kaip sakė Z.Hawassas, robotas "Pyramid Rover" buvo pasiųstas ir į antrąją praeityje mažai tyrinėtą šachtą, tik šį kartą roboto ekspedicija nebuvo transliuojama tiesiogiai. Lygiai kaip ir pirmojoje šachtoje, už 65 metrų nuo tunelio pradžios buvo rastos dar vienos durys su žalvarinėmis rankenėlėmis.

"Manau, kad už jų rasime dar vienas duris", - sakė Z.Hawassas žurnalistams.

Abi šachtos veda iš centrinės patalpos - prieš 4,5 tūkstančių metų valdžiusio faraono Cheopso laidojimo kriptos. Paties faraono mumija iki šiol nėra surasta.

Cheopso piramidėje, kuri yra didžiausia iš visų šalia Kairo esančių Gizos piramidžių, kitaip nei pastarosiose, nebuvo rasta jokių faraonų kapavietėms būdingų brangenybių.

Mokslininkai tikisi piramidėje rasti statulėlių ar rankraščių, kurie galėtų padėti paaiškinti, kaip prieš 4,5 tūkst. metų buvo pastatyta Cheopso piramidė.

Z.Hawassas tikisi, kad tyrimai bus tęsiami po to, kai egiptologai baigs tirti paskutinius savo radinius.

"Dabar reikia viską atidžiai apžiūrėti. Mes kreipsimės į "National Geographic Society", siūlydami bendradarbiauti atskleidžiant naujas paslaptis", - sakė Z.Hawassas.

"National Geographic" televizija finansavo pirmąją roboto ekspediciją, kuri praėjusią savaitę buvo tiesiogiai transliuojama televizijos eteryje.

Pasak Z.Hawasso, siauri praėjimai yra gana vingiuoti, - taip piramidės statytojai galėjo mėginti apeiti centrinę piramidės patalpą. Tai taip pat leidžia manyti, kad tuneliai buvo padaryti pabaigus piramidės statybą ir iš anksto nebuvo numatyti.