Todėl Kalgario universiteto (Kanada) mokslininkas Samuelis Weissas su kolegomis tyrė feromonų poveikį smegenims.

Mokslininkai suaugusias pelių pateles savaitę laikė narveliuose su įvairiu kraiku. Pelių, kurių kraike buvo dominuojančių patinų šlapimo, dviejose smegenų srityse neuronų augimas suaktyvėjo 25 procentais. Pelių, kurių kraikas buvo švarus arba kurių kraike buvo kitų patelių ar prasčiau vertinamų patinų šlapimo, smegenyse tokio ląstelių augimo didėjimo nebuvo.

Tyrimo rezultatai, publikuoti leidinyje „Nature Neuroscience“, verčia manyti, kad dominuojančių patinų feromonai skatina smegenis kurti naujus neuronus.

Patelės teikia pirmenybę dominuojantiems patinams, bet jei joms duodama junginio, kuris blokuoja naujų neuronų susidarymą, tai patelėms tampa nebesvarbus patino statusas. „Suaugusių individų neurogenezė gali būti susijusi su poravimosi partnerių pasirinkimu“, - sakė mokslininkas.

Neuronai augo hipokampe – smegenų srityje, susijusioje su mokymusi bei atmintimi bei uoslės branduolyje, kuris susijęs su uosle. Abiejose srityse nauji neuronai atsiranda visą individo gyvenimą. Tokie veiksmai, kaip bėgimas, mokymasis ir poravimasis didina naujų neuronų atsiradimą vienoje ar kitoje smegenų srityje.

Tai yra pirmas tyrimas, kuriuo nustatyta, kad abi smegenų sritys reaguoja į tą patį dirgiklį. „Augimo suaktyvėjimo abiejose smegenų srityse stebėjimas buvo labai stebinantis. Bet partnerio pasirinkimas yra svarbi elgsena“, - sakė mokslininkas.

S.Weissas mano, kad feromonai jungiasi prie specifinių baltyminių receptorių, kurie perduoda signalą kitai smegenų sričiai, vadinamai pagumburiu ir taip paskatina hormonų išskyrimą. Išsiskyrusieji hormonai skatina naujų neuronų atsiradimą.

„Tikriausiai šis mechanizmas tėra viena galvosūkio dalis“, - sakė Kembridžo universitete (D.Britanija) feromonus tiriantis mokslininkas Barry Keverne‘as. B.Keverne‘as įrodė, kad pelių patinų šlapimas taip pat gali paskatinti naujų neuronų atsiradimą patelių vomeronasaliniame organe – manoma, kad šis jutimo organas kai kuriems žinduoliams padeda aptikti feromonus.

„Nežinome, ar feromonai skatina žmonių neuronų formavimąsi, bet turime receptorių, panašių į tokius, kokių yra pelių organizme. Tikėtina, kad kai kurie žmogaus lytinės elgsenos tipai gali būti veikiami feromonų“, - sakė Vašingtono universiteto (JAV) mokslininkas Zhengui Xia, tiriantis naujų neuronų atsiradimą.

Bet vis dar negalima tiksliai pasakyti, ar tikrai moteris pasuktų galvą užuodusi dominuojančio vyro šlapimo kvapą. „Uoslė yra subtilus ir nepakankamai vertinamas jutimas. Galbūt mes nepakankamai įvertiname uoslės svarbą“, - sakė S.Weissas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją