Saulės spinduliavimo srautas turi įvairius ciklus, kurie skirstomi į 11 metų, amžiaus ir kitokius. Mokslininkai teigia, jog būtent dviejų amžių ciklas įtakoja klimato pokyčius, tuo tarpu, kai 11 metų ciklo poveikis yra beveik nejuntamas dėl vandenynų terminės inercijos.

Pasak mokslininkų, nors dviejų amžių ciklo Saulės spinduliavimo intensyvumas tiesiogiai įtakoja klimato pokyčius, jų pasireiškimas vėluoja 15-20 m. dėl Žemės terminės inercijos. Taip pat, jų manymu, Saulės spinduliavimo pokyčiai sąlygoja paralelinius atšilimo procesus Marse bei kitose Saulės sistemos planetose.

Mokslininkai prognozuoja, kad amžiaus viduryje dėl sumažėjusio Saulės spinduliavimo srauto įvyksiantis atšalimas bus panašus į 1645-1715 m. Europoje, Š.Amerikoje ir Grenlandijoje vyravusį atšalimą, kuomet Londone užšalo Temzė, Paryžiuje – Sena, o Nyderlanduose – visi vandens kanalai.

Pasak jų, dar praėjusiame amžiuje prasidėjo lėtas Saulės švytėjimo mažėjimas, o šiuo metu vyraujantis Žemės klimato atšilimas gali būti paaiškinamas tuo, kad mūsų planeta yra „kaip įkaitusi keptuvė“ - vis dar išskiria šilumą, kuri sukaupta per visą XX a.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją