Nuo ankstyvo ryto laukinio gyvūno gaudynėmis užsiėmė vietos gyventojai ir policijos pareigūnai. Po kelių valandų bergždžių gaudynių nutarta kreiptis į profesionalus - į sostinę iš Kauno buvo iškviesti Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) darbuotojai. Gaudynėms vadovavęs draugijos pirmininkas Benas Noreikis iš pradžių nutarė eiti paprastesniu keliu - migdomuoju šautuvu užmigdyti išsigandusį gyvūną. Kai šis būdas pasirodė neveiksmingas, imtasi tinklinių gaudyklių.

Nuo karščio sunkiai alsuojantį stirniną buvo bandyta privilioti ir vandeniu. Jo atnešė gaudynes stebėję vietiniai gyventojai. Tačiau nors ir nuvargęs, stirninas dar ilgokai po pievą vaikė ir policininkus, ir gyvūnų globos draugijos darbuotojus. Gyvūną pričiupti pavyko tik už kelių šimtų metrų - netoli Lietuvos jaunimo ir moksleivių rūmų.

Keletą minučių B.Noreikis tinkle įsipainiojusį stirniną laikė tiesiog užgulęs, kol jo kolega gyvūnui suleido migdomųjų. Tačiau ir vaistų veikiamas žvėrelis lengvai nepasidavė - jis sparčiai stryktelėjo iš vietos ir pasileido pieva. Vis tik vaistai pasirodė stipresni už suaugusį stirniną - apsvaigęs gyvūnas buvo įdėtas į didelę metalinę dėžę ir įkeltas į automobilį.

Kaip sakė B.Noreikis, migdomieji vaistai veiksmingi apie porą valandų. Per tiek laiko stirniną spėta išvežti už miesto - į Kernavės pusę. Pasak specialisto, ten gyvūnui bus geresnės gyvenimo sąlygos. B.Noreikis svarstė, kad gyvūnas galėjo atklysti iš netoliese esančio miškelio. Anot jo, suaugęs stirnos patinas - sveikas, specialistas sakė nepastebėjęs jokių požymių, kad stirninas galėtų būti pasiutęs.

B.Noreikio teigimu, laukiniai gyvūnai į miestą dažniausiai atklysta naktį. Miestui bundant, jie išsigąsta triukšmo, šunų lojimo ir ima blaškytis. Vyras svarstė, kad laukinius žvėris į miestą gali atvilioti ir netoli miškelių esančiose sodybose auginami dekoratyviniai krūmeliai. Anot jo, prie namų augantys krūmeliai stirnoms - tikras skanumynas. "Be to, miestas vis labiau plečiasi į šių gyvūnų valdas - priemiesčius", - sakė B.Noreikis.

Kaip sakė Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas, jų įstaiga - vienintelė tokio pobūdžio Lietuvoje. Į miestą atklydusiais laukiniais gyvūnais ir paukščiais jiems tenka rūpintis ne tik Kauno teritorijoje, bet ir Klaipėdoje. Vyras skaičiavo, kad šiemet Klaipėdoje jau buvo keletas iškvietimų dėl mieste lakstančių laukinių gyvūnų. O Kaunas, pasak B.Noreikio, gerina visus rekordus - šiemet mieste gauta net 11 iškvietimų dėl mieste lakstančių laukinių gyvūnų. Sostinėje toks iškvietimas šiemet pirmasis.

Mirtis po ratais

Ne visi laukinių gyvūnų apsilankymai mieste baigiasi laimingai. Pirmadienį į Kauno Šančių mikrorajoną atklydusią stirną partrenkė automobilis. Dėl patirtų sužalojimų gyvūnui buvo atlikta eutanazija. Po automobilio ratais stirna Kaune pakliuvo ir praėjusios savaitės pabaigoje.