Bendrovėje dabar vyksta dviejų dienų konferencija technologinių ir finansinių klausimų aptarimui ir tikimasi, kad statybas bus galima pradėti po poros metų.

“Technologija jau vejasi mokslinę fantastiką. Reikia į tai žiūrėti rimtai” - kalbėjo dr.Bradas Edwardsas iš “High Lift Systems”. “Technologija dar nesukurta, tačiau po kelerių metų jau bus būdas pakilti į kosmosą liftu”.

Koncepcija yra paprasta. Liftas yra kabelis, nutiestas iš vandenyne esančios platformos į dirbtinį palydovą orbitoje 35000 km virš Žemės.

Tokiu liftu būtų galima kelti daiktus, įrangą ar net kosmoso turistus. Tai kainuotų tikrai mažiau nei krovinių ir žmonių gabenimas raketomis. Dr.B.Edwardsas sako, kad pirmasis pastatęs kosminį liftą, kurio kaina siekia 10 milijardų dolerių (35 mlrd.Lt), turėtų didžiulį konkurencinį pranašumą.

“Gali būti, kad po 15 metų turėsime bent 10 kosminių liftų, milžiniškų, iki Marso” - įsisvajojo mokslininkas. “Kas suspės pasinaudoti gera idėja ir pastatys pirmąjį liftą, valdys erdvę mažiausiai artimiausius 100 metų”.

Konferencijoje dalyvauja Europos kosmoso agentūra, NASA ir investicinės bendrovės. NASA atstovas dr.Robertas Cassanova kalbėjo, kad nors tai labai perspektyvi galimybė, dar yra labai daug techninių ir finansinių kliūčių. Pasak mokslininko, nereikėtų svajoti apie pirmąjį liftą anksčiau nei po 50 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją