Kosminio mėsainio “bandelę” sudaro jos šviesos spinduliai, kuriuos sugeria aplinkui tvyrantis debesis, o “įdarą” - juoda dulkių juosta aplink žvaigždės pusiaują. Nuotraukose gerai matyti vidinė keisto kūno struktūra. Juoda juosta yra žvaigždę supančio disko šešėlis. Pati žvaigždė, kurios paviršiaus temperatūra siekia 10000 laipsnių Celsijaus, pasislėpusi už disko, nors jos šviesa apšviečia aplinkui esantį dulikų debesį.

Kodėl žvaigždę supa toks neįprastai storas ir tankus dulkių sluoksnis, neaišku. Gali būti, kad viduje slepiasi dviguba žvaigždė. Tokiu atveju žvaigždė gali suktis labai greitai ir iš jos kylančios dujos bei dulkės susisuka aplinkui, storiausią sluoksnį suformuodamos ties pusiauju.

Gomez’s hamburger yra priskiriama prie taip vadinamų “protoplanetinių ūkų”, kurie yra priešplanetinės evoliucijos etape. Kai tik raudonoji milžinė nusimeta savo išorinį sluoksnį, branduolys kurį laiką išlieka šaltas ir skleidžia matomas spektro bangas, nes susilpnėja ultravioletinis spinduliavimas. Dujos šviečia tik ultravioletiniuose spinduliuose, o matomą žvaigždės spindesį sukuria įprastas šviesa apšviestos dulkių dalelės.

Protoplanetinių ūkų gyvavimo trukmė yra labai trumpa. Astronomai mano, kad po kokio tūkstantmečio centrinės žvaigždės temperatūra pakils ir dulkių dalelės išnyks. Tada žvaigždė atsiskleis visu grožiu ir sušvis dujos. Mėsainis dings, o jo vietoje atsiras gražus šviečiantis planetinis ūkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją