Kaip rašo newscientist.com, šis atradimas turėtų paskatinti tyrimų laboratorijas pakeisti gonorėjos infekcijos nustatymo metodus ir naudoti bent du testus, kurių veikimo mechanizmai yra skirtingi, tvirtina mokslininkai.

Anksčiau buvo manoma, kad fermentas proliliminopeptidazė (PIP) yra būdingas visoms gonorėjos atmainoms, todėl būtent šio fermento ir yra ieškoma daugelyje diagnostinių testų. Tačiau nustatyta bent keletas gonorėjos atmainų, kuriose dėl mutacijų PIP koduojančiame gene šis baltymas nebegaminamas. Gonorėja garsėja savo gebėjimu mutuoti bet kurioje augimo fazėje.

Orebro universitetinės ligoninės (Švedija) mokslininkas Magnusas Unemo su kolegomis ištyrė 41 bakterijų, nesintetinančių PIP fermento, mėginį, paimtą iš pacientų, gyvenančių Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Škotijoje. Mėginiai buvo surinkti nuo 2001 iki 2004 metų.

Siekiant išsiaiškinti kaip šios bakterijų atmainos paplitę visame pasaulyje, mokslininkai mėginius palygino su Anglijoje ir Danijoje tirtais mėginiais.

Visi mėginiai iš Naujosios Zelandijos ir Škotijos bei 83 proc. mėginių iš Australijos buvo identiški arba labai panašūs į mėginius iš Anglijos ir Danijos ir buvo kilę iš vienos pradinės atmainos. Pasak mokslininkų, duomenys rodo „platų atmainos pasklidimą“.

Yra žinoma, kad ši atmaina anksčiau plito tarp homoseksualių vyrų, bet neseniai atliktų tyrimų rezultatai byloja, kad tai yra ir heteroseksualiai visuomenei rimtą rūpestį kelianti problema.

Atmaina nėra atspari antibiotikams, kurie paprastai naudojami paprastai gonorėjai gydyti. Visi šia liga sirgę pacientai pasveiko.

Negydoma gonorėjos infekcija gali sukelti rimtų ir negrįžtamų sveikatos sutrikimų ir netgi gali baigtis mirtimi. Taip pat ji gali sukelti nevaisingumą, nes pažeidžia sėklides arba kiaušintakius. O tai reiškia, kad būtinas greitas, labai jautrus ir specifiškas N. gonorrhoeae nustatymas, rašo tyrimo autoriai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją