Tyrime dalyvavo 140 moterų, kurios tuo pat metu buvo užsikrėtusios ir ŽIV, ir genitalijų herpesu. Tris mėnesius pusė moterų gėrė genitalijų herpesui gydyti skirtą vaistą valaciklovirą, o kitai grupei buvo skirtas placebas. Tyrimo pabaigoje moterų, kurios gėrė priešvirusinius vaistus, kraujyje ŽIV viruso dalelių koncentracija sumažėjo daugiau nei du kartus. Tuo tarpu moterų, kurioms buvo skirtas placebas, kraujyje viruso dalelių koncentracija ir toliau augo.

Tyrimo metu taip pat buvo paimti vaginaliniai tepinėliai, kurių tyrimai parodė, kad 27 proc. vaistų negėrusių moterų grupėje vaginoje buvo aptikta ŽIV viruso dalelių. Valaciklovirą gėrusių moterų grupėje šis dalis siekė tik 13 proc.

Mokslininkai jau seniai yra nustatę, kad kuo daugiau ŽIV viruso dalelių yra žmogaus organizme, tuo yra didesnė riziką perduoti virusą kitam asmeniui.

Tyrimo autoriai pažymi, kad valacikloviras vargu ar bus naudojamas gydyti ŽIV/AIDS, tačiau būtų itin vertingas trečiojo pasaulio šalyse, kuriose žmonės negali gauti brangių išsivysčiusiose šalyse vartojamų vaistų ŽIV gydyti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją