Abiem atvejais planuojama kurti superjautrų prietaisą, kuris sugebėtų “pagauti” visur esantį terahercais matuojamą spinduliavimą.

Prieš kurį laiką bendrovė “QinetiQ” pristatė specialią kamerą, kuri geba gaudyti taip vadinamas milimetrines bangas. Šios bangos turi ypatingas skvarbos savybes - visiškai apsišarvavęs ginkluotas žmogus prieš šias bangas yra bejėgis.

Nesunku suprasti, kad rūbai ar kitos daugiau mažiau tankios medžiagos milimetrinėms bangoms nėra kliūtis. Kaip teigia “Space.com” publikuoto straipsnio autorius, į šilumą reaguojančios infraraudonųjų spindulių kameros yra ne tokios efektyvios.

Terahercinis spinduliavimas prasiskverbia beveik visur. Pasak mokslininkų, visi Visatos objektai skleidžia T-spindulius: nuo žmogaus delno iki kometos branduolio. Kaip rašoma “žvaigždžių tigro” tinklapyje, naujos T-spindulius fiksuojančios sistemos pirmiausiai bus skirtos kosmoso tyrimams. Pagrindinis projekto sponsorius yra Europos kosmoso agentūra.

Panašūs į “žvaigždžių tigrą” prietaisai jau yra naudojami meteorologiniuose palydovuose - jais matuojami vandenynų paviršiaus temperatūros svyravimai. Jei projektas baigsis sėkmingai, naujoji terahercinė kamera atsidurs Žemės orbitoje jau po dvejų metų. Pradžioje bus tyrinėjama Žemės atmosfera.

Prietaisas turėtų dirbti 250-300 GHz diapazone. Skirtingi dažniai reiškia skirtingą skvarbą, o kadangi įvairios medžiagos pasižymi skirtingomis atspindėjimo ir pralaidumo charakteristikomis, įvairių medžiagų nuotraukos bus skirtingos. Vėliau tikimasi tokius prietaisus panaudoti medicinoje, telekomunikacijose, apsaugos sistemose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją