Žurnale „PLoS Biology“ publikuotame straipsnyje teigiama, kad bausmės vengimą mūsų smegenys interpretuoja kaip atpildą. Kai lošėjas laimi arba stengiasi išvengti pralaimėjimo, kai nusikaltėlis ką nors vagia arba bėga nuo policijos, kai vertybinių popierių biržos brokeris sėkmingai perka arba bando išvengti rimtų nuostolių – visais atvejais atitinkamos smegenų srities magnetinio rezonanso tyrimas parodo vienos ir tos pačios zonos stimuliaciją.

Amerikiečių specialistai atliko kelis bandymus, pasitelkdami paveikslėliuose pavaizduotų charakteringų ženklų seką, kurią reikia įsidėmėti ir vėliau savarankiškai atpažinti šiuos ženklus analogiškuose paveikslėliuose. Pirmajame bandymų etape kiekvienas paveikslėliuose pavaizduotų ženklų atpažinimas ir apskaičiavimas buvo atlyginamas ne tik užrašu ekrane „Jūs laimėjote!“, bet ir vieno dolerio premija. Antrajame, pasyviajame etape respondentams buvo išmokami 35 doleriai, ir po kiekvienos teisingos reakcijos ekrane nebuvo jokių užrašų, o po neteisingos reakcijos buvo atimama po dolerį.

Smegenų sritis, vadinama medialinė orbitofrontalinė žievė, suaktyvėjo abiem bandymo etapais – ir mėginant išlošti, ir pavykus išvengti pralaimėjimo ir išsaugoti dolerį. Kalbant apie biochemines reakcijas, abidvi alternatyvos smegenims yra praktiškai identiškos.

Kalbant apie praktinę tyrimo paskirtį, mokslininkai tikisi gauti daugiau duomenų apie tai, kas vyksta žmonių, kenčiančių nuo liguisto potraukio azartiniams žaidimams, smegenyse, ir galbūt sukurti veiksmingesnius gydymo nuo panašių priklausomybės ligų metodus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją