Dr. Živilė Skibarkienė, „Ignitis grupės“ valdybos narė ir organizacinio vystymo direktorė sako, jog moterys vadovės turi stereotipiškai krizės metu labiausiai vertinamas kompetencijas, todėl sunkiu metu atsigręžiama į jas, tačiau įprastomis sąlygomis neretai viena iš pagrindinių kliūčių moterims tampa jų pačių nepasitikėjimas savimi.

„Rūpestingumas, nepasitenkinimo, įtampos, nerimo ir sveikatos klausimų supratimas dažniau stereotipiškai siejamas su moteriškąja lytimi. Vyrai taip pat gali būti rūpestingi, sugebėti įkvėpti, komunikuoti ir sutelkti komandiniam darbui, tačiau pandeminė situacija sudaro sąlygas moterims mažesnėmis pastangomis pramušti tas „stiklines lubas“ – barjerą, kuris dažnai atsiranda moterims kylant karjeros laiptais į itin svarbias pozicijas įmonėje stabiliu laikotarpiu. Joms įrodyti savo gebėjimus kandidatuojant į aukščiausias pozicijas gana sudėtinga, o krizių metu kompanijoms išvesti iš tokių situacijų neretai atsigręžiama būtent į moteris,“ – teigia Ž. Skibarkienė.

Živilė Skibarkienė

Fenomenas, kai galimybė moterims užimti vadovaujančias pareigas, dažnai suteikiama įmonei jau stovint ant bedugnės krašto pastebėtas prieš daugiau nei 15 metų. Tokia situacija vadinama „stikliniu skardžiu“, nes nesėkmės tikimybė prisiimant tokį iššūkį, yra didžiausia.

Ž. Skibarkienė teigia, jog tokie sprendimai atsiremia į stereotipus – kai įmonė yra sėkmės aukštumose, darbuotojams reikalingi ryžtingi ir įkvepiantys lyderiai – „superherojai“, kurie sprendimus priima greitai ir yra konkurencingi, gal net agresyvūs, paprastai šios savybės siejamos su vadovais vyrais. Tačiau nuosmukio metu kyla klausimai, susiję su emocine darbuotojų būsena, ir tuomet atsigręžiama į moteris, kadangi stereotipiškai jos turi šių „minkštųjų“ kompetencijų, su tokiais iššūkiais susitvarko geriau ir joms tai sekasi natūraliau – nereikia dėti tiek daug pastangų ar laužyti savęs, kaip kartais tokiose situacijose tenka vyrams.

„Lyderystė nėra nei vyriška, nei moteriška – tai gebėjimas suprasti ir keistis prisitaikant prie iš esmės pasikeitusių aplinkybių ir naujo konteksto. Tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime reikia balanso, o jį galime sukurti tik dirbdami ir jo siekdami kartu“, – teigia dr. Ž. Skibarkienė.

Moterų darbo vietos kur kas pažeidžiamesnės krizės metu

Dažniausiai savimi abejoti yra linkusios jaunesnės moterys. Nuo karjeros pradžios iki maždaug 40-ies metų „Harvard Business Review“ tyrimo metu apklaustų moterų tarpe pasitikėjimas savimi išauga beveik 30 proc. Tuo tarpu vyrų pasitikėjimas savimi nuo pat karjeros pradžios yra daug aukštesnis ir per tą patį laiką pasikeičia vos 8,5 proc. Savo sugebėjimus vertinti vienodai abi lytys ima tik ties 40-ies metų riba.

„Viena iš priežasčių kodėl karjeroje moterims nepavyksta pakilti į aukščiausias pozicijas gali būti pasitikėjimo savimi trūkumas, nenoras rizikuoti ar perdėtas savikritiškumas. Tačiau pastarieji metai iškėlė ir kitus aspektus – šeimyninę atsakomybę ir įsipareigojimus. Pandemija moterims atnešė dar daugiau vaidmenų, moterys pradėjo dirbti trimis „pamainomis“: darbe, namų ruošoje ir dar nuotolinėje mokykloje. Dirbančių moterų apklausos rodo, kad didelė dalis mano, kad pandemija pakenkė jų karjerai ir planuoja tempą lėtinti ar visai jos atsisakyti. Pavyzdžiui, Amerikoje 1 iš 10 moterų nutraukė savo karjerą dėl Covid-19 ir ši, vis didėjanti atskirtis atskleidžia kad turime imtis veiksmų reikiamam balansui valstybės, organizacijų ir šeimos lygiu,“ - pastebi Ž. Skibarkienė.

Kviečiame klausyti Dr. Živilės Skibarkienės pranešimo tema „Lyčių lygybė vyrų sąskaita?“ LOGIN konferencijos metu gegužės 27 d. 18.50 val. Konferencija vykta nuotoliniu būdu, tiesiogiai, nemokamai transliuojama „Delfi“ bei „15min” portaluose. Pasižymėti Živilės, bei kitų pranešėjų pranešimus galite čia, o LOGIN stebėti gyvai - ČIA.

Keletas akimirkų iš trečiosios LOGIN festivalio dienos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)