– Ar galėtumėte išskirti tris tikslus, kurie, jūsų nuomone, yra svarbiausi Europai ateinančius dešimt metų? Skaitmeninimas? Aplinkos apsauga? Žmonių teisės? Kokie turėtų būti pagrindiniai klausimai Europos institucijų darbotvarkėse?

– Nuo von der Leyen kadencijos pradžios įsipareigojome užtikrinti mūsų visuomenės ėjimą skaitmenizavimo ir žalumo keliu, taip pat didesnę mūsų žemyno autonomiją ir atsparumą. Šią ambiciją galima paversti į tris tikslus mano darbinėje srityje.

Pirmiausia, daryti Europą mažiau priklausomą pramoniniu požiūriu. Mes identifikavome savo priklausomumą, tarkime, nuo kai kurių žaliavų, ir dirbame tam, kad rastųsi daugiau autonomijos arba stiprėtų tarptautinė partnerystė. Vakcinų gamybos procesas pademonstravo Europos pramonės svarbą visuomenei ir pasauliui.

Antra, skaitmenizacija neįmanoma be piliečių pasitikėjimo. Tai, kas draudžiama realiame pasaulyje, turėtų būti uždrausta ir virtualiame. Štai kodėl pernai buvome pirmasis žemynas, pasiūlęs itin ambicingą skaitmeninės erdvės reguliavimą, taikant Skaitmeninių paslaugų įstatymą ir Skaitmeninių rinkų įstatymą. Kuriame teisingą ir saugią aplinką, kad mūsų įmonės, startuoliai ir piliečiai galėtų naudotis skaitmeninėmis naujovėmis. Be GDPR, taip pat reguliuojami ir pramoniniai duomenys bei nustatytos etinio intelekto naudojimo taisyklės.

 Thierry Breton

Trečia, atsižvelgiant į iššūkius, su kuriais susiduriama visame pasaulyje, esame tvirtai pasiryžę ginti įstatymo viršenybę ir europines vertybes. Šią savaitę pristatysiu griežtas kovos su dezinformacija priemones. Viena jų – kad naujienų platformos nebegalėtų gauti pajamų iš melagienų (fake news). Taip pat Europos Parlamentui išsakiau idėją dėl Žiniasklaidos laisvės akto, kad būtų palaikomas žiniasklaidos pliuralizmas.

– Vienas iš oficialiuose šaltiniuose nurodomų Jūsų kaip eurokomisaro pareigų – „Užtikrinti absoliutų Europos pramonės indėlį į neutralumą klimato srityje iki 2050 m.“. Gal galėtumėte papasakoti daugiau apie šį planą? Ką tokie pokyčiai reiškia verslui?

– Europos žalioji sutartis yra mūsų darbo esmė. Vykdydami savo planą, kuriame svarbiausius Europos pramonės aljansus. Jau įkūrėme Europos švaraus vandenilio aljansą nukreipti investicijas į vandenilio gamybą.

Šio aljanso tikslas – parengti konkrečių projektų, skirtų remti daug energijos sunaudojančių Europos pramonės šakų, pvz., Plieno ir chemikalų, dekarbonizavimo pastangas. Aljansas yra strategiškai svarbus mūsų „Green Deal“ užmojams ir pramonės atsparumui. Stiprinamos ir žiedinės ekonomikos iniciatyvos.

– Skaitmeninis pasaulis tapo itin svarbus pandemijos metu, tačiau sykiu kyla daug naujų iššūkių, susijusių su saugumu, psichine sveikata ir pan. Taigi, skaitmenizacijos pliusai ir minusai Jūsų akimis: ar taupome savo laiką ir kitus išteklius tarpasmeninių santykių praradimo sąskaita?

– Europa turi užtikrinti, kad jos piliečiams ir įmonėms būtų prieinama galimybė rinktis technologijas, kurios padarys jų gyvenimą geresnį, saugesnį ir net ekologiškesnį, jei jie taip pat turi įgūdžių šiomis galimybėmis naudotis. Nors pandemija paspartino mūsų visuomenės skaitmeninimą, viešų erdvių, lauko terasų atidarymas visame mūsų žemyne pastarosiomis dienomis ​​parodė, kaip stipriai europiečiai norėjo būti kartu su artimaisiais „realiame gyvenime“. Tai – pusiausvyros klausimas.

Mūsų misija yra numatyti pagrindines technologines tendencijas, kad Europa per ateinančius dešimtmečius išliktų pasaulinėse lenktynėse. Tam reikia ir vizijos ir didžiulių investicijų, tai palengvina naujos kartos ES fondas. Pavyzdžiui, mes jau dirbame ties 6G, kvantiniu skaičiavimu ar palydoviniu internetu. Taip pat visai neseniai įkūrėme Europos aljansą, skatinantį pramonininkus gaminti mikroschemas (naudojamas prijungtuose automobiliuose ar išmaniuosiuose telefonuose), kurios būtų mažesnės nei 2 nanometrai.

Taip pat visai neseniai įkūrėme Europos aljansą, skatinantį pramonininkus gaminti mikroschemas, naudojamas prijungtuose automobiliuose ar išmaniuosiuose telefonuose, kurios būtų mažesnės nei 2 nanometrai.

– Galiausiai, žalia Europa: svajonė, kuri niekada neišsipildys, ar realios priemonės, padedančios pasiekti realių rezultatų? Europos institucijos supranta žaliųjų idėjų svarbą, bet ar supranta patys europiečiai?

– Dėl Europos žaliosios sutarties įgyvendiname daugybę priemonių, kuriomis siekiama ekologiško perėjimo, tačiau taip pat nustatome konkrečius ir aiškius tikslus. Pamatysime savo pastangų rezultatus. Be to, esu įsitikinęs, kad europiečiai visiškai supranta, kas yra pavojus – akivaizdu, kad pilietinė visuomenė buvo galinga žaliosios darbotvarkės varomoji jėga. Piliečiai tai puikiai suvokia ne tik Europos, bet ir viso pasaulio mastu.

Visus LOGIN pranešimus galite stebėti čia, o susipažinti su pranešėjų sąrašu bei tvarkaraščiu ČIA.


Akimirkos iš antrosios LOGIN 2021 dienos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)