Nuotraukose ieškojo sprogmenų

Ne paslaptis, jog sunkiai visuomenėje pritampantys autizmo spektro sutrikimų turintys žmonės dažnai turi tam tikrų savybių, kurios gerokai pranoksta paprastų žmonių gebėjimus. 2012 metais grupė Izraelio kariuomenės specialistų pradėjo kurti programą, kurios dėka būtų galima ne tik išgryninti tam tikras savybes, bet šiuos asmenis apmokyti atlikti tam tikrus darbus.

Pradžioje autizmo sutrikimą turintiems žmonėms buvo pavedama palydovinių nuotraukų analizė, kurios metu būdavo ieškoma paslėptų sprogmenų. Peržiūrėję šimtus skirtingu metu darytų tos pačios vietovės nuotraukų jie neįtikėtinai greitai atrasdavo – štai, tas akmuo anksčiau gulėjo kitoje vietoje. To negebėdavo atlikti ne tik žmonės, bet ir kompiuterių programos.

Neegzistuoja rutina

Netrukus pastebėta, jog autizmo sutrikimą turintiems žmonėms galima pavesti daug platesnį spektrą darbų, kur reikalingi tam tikri supergebėjimai. Ir viena sričių, kur jų gebėjimus galima pritaikyti itin plačiai – informacinės technologijos. Dalis autizmo sutrikimą turinčių žmonių gali neįtikėtinai greitai atrasti kodų klaidas, kiti labai puikiai susitvarko su kibernetinio saugumo užduotimis.

„Viena jų unikalių savybių, kad jiems neegzistuoja rutina. Kiekvieną kartą užduotį jie atlieka taip pat kruopščiai, lyg tai darytų pirmą kartą. Paprastas žmogus gavęs 300 panašių laiškų, 301 automatiškai įvertins kaip vieną iš daugelio, o autizmo spektro sutrikimą turintis žmogus pastebės, kad jis kažkuo skiriasi nuo prieš tai buvusiųjų“, - pasakoja kibernetinio saugumo mokymus autizmo spektro sutrikimą turintiems žmonės vedęs „TeraSky Baltic“ kibernetinio saugumo specialistas Giedrius Meškauskas.

Prieš pandemiją surengti mokymai tik patvirtino prielaidą, kad autizmo spektro sutrikimą turintys asmenys atliekant tam tikras funkcijas yra nepakeičiami.

Pasitelks Izraelio patirtį

Šiemet kartu su asociacija „Lietaus vaikai“ pradėta autizmo sutrikimą turinčių žmonių integracijos į darbo rinką programa tęsiama perimant „Roim Rachok“ programą.

„Iš tiesų tai unikali ir išbaigta programa, apimanti visas reikalingiausias pakopas – nuo autistiškų asmenų gebėjimų išsiaiškinimo, parengimo konkretiems darbams iki tolimesnės pagalbos tiek patiems programos dalyviams, tiek darbdaviams. Mes iš originalios programos tik išėmėme kariuomenę. Bet ir Izraelyje šį programa nesibaigia darbu kariuomenėje. Paskutinė jos stadija - žmonių įdarbinimas civiliniuose darbuose bei pagalba jiems“, - pasakoja G. Meškauskas.

„TeraSky Baltic“ rengdama specialistus labiau orientuosis į IT sritį, tačiau pagal „Roim Rachok“ programą galima parengti praktiškai bet kuriai veiklai tinkamus autizmo spektro sutrikimus turinčius specialistus.

„Lietuvoje dar žengiami pirmieji žingsniai, tačiau pasaulyje šią programą praėję žmonės dirba tokiose bendrovėse kaip „Microsoft“, „Intel“. Ir jei skundžiamės, kad šalyje trūksta IT specialistų, tai mes galėsime parengti superspecialistų, kurie ne tik bus puikūs darbuotojai, bet ir spręs autizmo spektro sutrikimų turinčių žmonių socialinę atskirtį“, - pasakoja G. Meškauskas.

Plačiau apie „Roim Rachok“ programą ir galimybes vienas jos kūrėjų Tal Vardi papasakos LOGIN konferencijoje gegužės 26 d. 11.25 val.. T. Vardi pranešimo tema „Real need with real capabilities makes the difference” LOGIN galite stebėti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)