– Kokių sąlygų mums reikia būti novatoriškais?
– Pagrindiniai inovacijų atsiradimo šaltiniai yra problemos, poreikiai, anomalijos, katastrofos, – bet kokie vykdomos veiklos trūkumai. Kurti novatoriškus sprendimus mus skatina smalsumo, poreikio tyrinėti ir noro išspręsti atsiradusias problemas, patenkinti atsiradusius poreikius, išspręsti anomalijas ir atsigauti po didelių nesėkmių, kombinacija.

– Kodėl būtent karų ir krizių metu visuomenė dažniausiai patiria didžiausias naujovių bangas? Ar išties turime būti bėdoje, norėdami sukurti kažką novatoriško?
– Kritinės situacijos išties labai skatina žmoniją būti kūrybiška. Žinoma, jog katastrofos yra vienas stipriausių naujovių šaltinių. Mes veikiame per dvi pagrindines būsenas: efektyvumą ir kūrybiškumą. Mūsų efektyvumo režimas yra tinkamas įprastos veiklos metu, tačiau kritinių situacijų metu jis mažai veiksmingas. Kodėl? Nes visiškai pasikeitusioje aplinkoje mūsų nusistovėjusios „geriausios praktikos“ nebegali būti taikomos ir net nebėra „geros“. Taigi, norėdami padidinti išgyvenimo ir atsigavimo galimybes, turime būti kūrybiški ir surasti naujų būdų spręsti naujai iškilusias problemas.

– Henry Ford sakė: „Jei būčiau paklausęs žmonių, ko jie nori, būčiau gavęs atsakymą: „Greitesnių žirgų“. Kokie pagrindiniai elementai lemia iš tiesų pasaulį keičiančių naujovių atsiradimą?
– H. Ford buvo teisus dėl to, kad žmonių reikia klausti. Bet jei jis būtų žinojęs tai, ką šiandien žinome apie inovacijų kūrimo procesus ir metodus, jis būtų supratęs, kad žmonėms nereikia žirgų. Jiems reikėjo greitesnės, saugesnės, mažiau dvokiančios ir mažiau neprognozuojamos transporto priemonės. Jis būtų priėjęs išvados, kad arkliai to suteikti tiesiog negali. Negalime pamiršti, kad jis neišrado automobilio. Tačiau jis galėjo išrasti ką nors net geresnio nei tai, už ką įėjo į istoriją.

Kokie yra pagrindiniai naujovių elementai? Pirma, suprasti, kad diegti naujoves yra labiau sunku nei rizikinga. Antra, įvertinti, kad idėjos yra antraeilės, lyginant su supratimu, kodėl išvis būtina inovuoti. Trečia, suprasti, kad naujovės skirtos atrasti naują technologinį sprendimą, kuris patenkintų giliausius žmonių poreikius ir išspręstų jų problemas socialiai, ekologiškai ir finansiškai tvariu būdu.

Carlos Osorio

Ketvirtasis veiksnys – suprasti inovacijas kaip visos komandos pastangas, o ne vieno žmogaus kelionę. Galiausiai, penktasis aspektas – turėti patikimą inovacijų procesą, kuris leistų komandai valdyti atradimų vedamą eksperimentavimo ir mokymosi kelionę, siekiant išspręsti esminį klausimą, paslėptą kiekviename iššūkyje. Mano patarimas: nebijokite klysti: anksti, greitai, pakartotinai ir pigiai, nes tai padės surasti geriausią įmanomą sprendimą. Ir dar: siekite įgyvendinti tokį sprendimą, kad jo poveikis būtų kuo greitesnis.

– Kodėl tiek daug novatoriškų idėjų žlunga (arba niekada nebūna įgyvendintos)?
– Idėja, kuri niekada į nieką neperauga, nėra novatoriška. Tai tik idėja, kurios kūrėjai nebuvo pakankamai sumanūs, kad suprastų jos tinkamumą rinkai. Vien todėl, kad idėja yra nauja, ji netampa gera, novatoriška ar trokštama.

Idėjos turi sužlugti. Daugelis „gerų“ idėjų žlunga dėl netinkamo jų įgyvendinimo. Kūrėjų komandos gali sukurti, rasti ir išbandyti šimtus ar net tūkstančius idėjų vienam inovacijų projektui, kol galiausiai atranda, kuris derinys sukuria geriausią sprendimą. Nesėkmių menas ir mokslas leidžia jiems klysti pradžioje tam, kad galiausiai nebeklystų projekto pabaigoje, t. y. tada, kai į idėją yra suinvestuojama negrįžtamai.

– Kokį vaidmenį lyderiai vaidina naujovių kūrimo procese? Ar šis vaidmuo pasikeitė dėl pandemijos?
– Vadovų užduotis – sukurti sąlygas savo komandoms darbus atlikti geriausiu įmanomu būdu, nepaisant to, kad išorinės sąlygos yra blogiausios, kokios galėtų būti. O pandemija tik dar aiškiau parodė lyderių svarbą naujovių kūrimo procese.

– 2020 m. atnešė daugybę inovacijų: vakcinos nuo COVID-19, „BinaxNOW COVID-19 Ag Card“ greitasis antigeno testas, nešiojamasis defibriliatorius, „WireGuard“ saugus VPN virtualiosioms darbo vietoms ir kt. Daugelis jų yra tiesiogiai susiję su pasauline pandemija. Kur matote didžiausią šių metų inovacijų potencialą?
– Visada atsargiai vertinu „Metų naujovių“ sąrašus, nes dauguma tų naujovių įprastai pradedamos vystyti dešimtmečiu anksčiau, todėl sunku tapti rinką keičiančiu novatoriumi šiame etape. Norėdami suprasti, kur ieškoti inovacijų potencialo, turime pažvelgti į dabar patiriamų problemų ir trikdžių požymius.

Prieš keletą dienų su savo studentais pasidalinau daugiau kaip 230 besiformuojančių įvairaus potencialo technologijų, kurios šiuo metu yra kuriamos, sąrašu. Nustebtumėte, ką galima rasti tame sąraše. Kaip sakė Peter Drucker, geriausias būdas numatyti ateitį yra ją sukurti. 2021 m. yra dabartis, kurią sukūrė kiti žmonės.

– Atsižvelgiant į jūsų sukauptą patirtį, ką galima padaryti, norint išlaisvinti žmogaus, kaip novatoriaus, potencialą?
– Visų pirma, inovacija yra ne sukurti kažką „kieto“, bet padaryti realų pokytį . Didžiausią įtaką darančios naujovės, pradėjus jas kurti dažnai neatrodo labai šaunios. Inovacijų potencialas yra išlaisvinamas, kai jį į priekį veda atradimai, kurie yra pasiekiami vadovaujantis empatija, o patį potencialą skatina nesėkmės, prakaitas ir pastangos.

Šiemet Login - virtualus ir nemokamas! Visus pranešėjus galite matyti čia: https://login.lt/speakers-list/.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)