Pastaraisiais metais technologiniai verslai augo ir plėtėsi net ir pandemijos metu. Nauji sprendimai ir inovatyvumas startuolių kūrėjams padėjo pritraukti investicijas ir užkariauti naujas rinkas. Tačiau, kaip ir visame pasaulyje, Lietuvoje jaučiamas informacinių technologijų specialistų trūkumas. „Startup Lithuania“ atliktos reprezentatyvios Lietuvos startuolių apklausos duomenimis net 24 proc. startuolių talentų trūkumą įvardija kaip jų vystymąsi apsunkinančią aplinkybę.

„Nemažai sėkmingų pasaulinių startuolių ar technologinių verslų gimė būtent krizių metais. Lietuvos startuolių ekosistema praėjusiais metais taip pat rodė augimo rezultatus. Didžioji startuolių dalis plėtė bei didino ir savo komandas – darbuotojų skaičius startuolių komandose per 2020 m. paaugo 27 proc. ir šiuo metu siekia 10,5 tūkst. talentų. Siekdami padėti startuoliams spręsti talentų pritraukimo problemą, renginio „Startup Fair: Recharge 2021” metu pristatysime naują iniciatyvą „Talent Hunt”, kuri padės atrasti naujus talentus, o talentams atrasti naujas karjeros galimybes“, – sako Roberta Rudokienė, VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinio „Startup Lithuania“ vadovė.

Naujoji „Talent Hunt“ iniciatyva vyks viso renginio metu, šių metų birželio 3-4 dienomis, tiek virtualiai, tiek gyvai „Vilnius Tech park“ teritorijoje.

Iniciatyvą „Talent Hunt“ pristato „Startup Lithuania“ kartu su partneriais: idėjos sumanytojais, infrastrukūrą startuolių sėkmei kuriančia organizacija „Tech Zity“ ir unikalia darbo paieškos platforma „MeetFrank“, kuri ir bus naudojama iniciatyvai „Talent Hunt“.

„Aktyviai bendraujame su savo bendruomene ir girdime, kad naujų talentų pritraukimas bei atrankos startuoliams tampa iššūkiu ir trukdžiu judėti į priekį jų norimu greičiu. Augant jiems, augame ir mes, nuolat plečiant savo infrastuktūrą ieškodami naujų objektų augančioms komandos įsikurti. „Talent Hunt“ iniciatyva – tai mūsų siekis padėti visai startuolių bendruomenei. Džiaugiamės, kad ši idėja sulaukė palaikymo ir bus išpildyta „Startup Fair: Recharge 2021” metu“, – sako Lina Dabašinskaitė, „Tech Zity“ bendruomenės vadovė.

Pasak slapto įdarbinimo platformos „MeetFrank“ pardavimų vadovo Raido Soom, ši iniciatyva yra puikios sinergijos pavyzdys: startuolis kuria startuoliams.

„Matome, kaip sunku jauniems startuoliams tapti trokštamais darbdaviais. Tuo tarpu pats talentų pritraukimas jiems yra ypač svarbus tolimesniam produkto vystymui. Galime padėti tokioms įmonėms papasakoti savo istoriją ir tikimės, kad padėsime rasti reikalingą talentą. Nuoširdžiai tikiuosi, kad tai yra ilgo ir naudingo abiejų šalių bendradarbiavimo pradžia“, – sako R. Soom.

Startup Fair renginys

R. Soom nuomone, įprastos įmonės ir startuolio įdarbinimo procesas daugeliu atvejų gali labai skirtis, tačiau čia yra ir nemažai panašumų. „Naujas ir perspektyvus startuolis dažnai gali turėti problemų bandant rasti geriausius talentus dėl prekės ženklo žinomumo rinkoje. Tačiau ši problema neiškils įsitvirtinusioms ir jau žinomoms įmonėms. Kita vertus, pastarosioms įmonėms gali būti sunku įrodyti, kad ji gali būti patraukli ir novatoriška“, – teigia R. Soon.

Anot jo, naujų darbuotojų paiešką pastaruoju metu keitė ir pandemija. Net ir daugelis didžiųjų įmonių turėjo išeiti iš sau įprastos komforto zonos ir pergalvoti įdarbinimo procesą. Pasikeitė visas įdarbinimo ir darbo procesas. Jis tapo kur kas lankstesnis tiek dėl prekės ženklo ar idėjos pristatymo kandidatams, tiek dėl pačios darbo pozicijos ir darbo formos lankstumo.

Praėjusiais metais vieno aktyviausiai įdarbinančio startuolio „Kilo Health“ generalinė direktorė Lina Jasaitė atkreipia dėmesį, kad įdarbinant renkasi ne tik įmonė, bet ir kandidatas, o pats procesas neturėtų kelti streso ar įtampos.

„Startuoliai turi ambiciją greitai augti. Sparčiai augančioje įmonėje įprastai yra gerokai daugiau profesinių galimybių augti ir asmeniškai nei įmonėje, kur viskas nusistovėję. Mūsų kandidatai dažnai šį išskirtinumą supranta jau darbo pokalbiuose“, – sako L. Jasaitė.

Renginio „Startup Fair: Recharge 2021“ organizatoriai ragina suskubti registruotis ir dalyvauti iniciatyvoje „Talent Hunt“ tiek startuolius, tiek talentus. Startuoliai jau gali kelti savo darbo pasiūlymus, o talentai į juos kandidatuoti jau dabar.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)