Asmeninėmis orgazmo tyrinėjimo patirtimis dalinasi su visu pasauliu

Garsus Ispanijos biochemikas ir mokslo žurnalistas P. Estupinyá žmogaus seksualumo tyrimais pradėjo užsiimti dar 2008 metais, o šią veiklą vadina nuostabiu gyvenimo atradimu. Keletą metų aktyviai lankęsis tyrimų centruose ir kalbėjęs su daugybe žmogaus seksualumo ir seksualinio elgesio srities ekspertų, 2013 metais jis išleido knygą „S=EX2: The Science of Sex“.

Kaip ir byloja knygos pavadinimas, joje galima pažinti seksą iš mokslinės perspektyvos – kas vyksta žmogaus organizme sekso metu, kodėl mes jo siekiame, ar net kaip patirti orgazmą be prisilietimų, išlaisvinant negatyvias su seksualumu susijusias mintis, atliekant kvėpavimo pratimus ir pasiekiant palaimingą ramybės būseną.

Kad tai įmanoma, P. Estupinyá įrodė tapdamas pirmuoju žmogumi, kuris nejudėdamas patyrė orgazmą magnetinio rezonanso aparate – jo įsitikinimu, orgazmo patyrimas pirmiausiai kyla iš smegenų veiklos.
Pere Estupinya

Įdomu tai, kad mokslą populiarinantis ispanas knygoje savo patirtimis pasidalino dienoraščio formatu, kur atvirai pateikia ir asmeninius orgazmo tyrinėjimo atradimus. Atlikti tyrimai sudomino ne tik mokslo bendruomenę, bet buvo lengvai suprantami ir plačiajai visuomenei, knygoje atradusiai atsakymus į klausimus, kurių realybėje gal net nedrįstų užduoti.

Knygai greitai sulaukus milžiniško susidomėjimo ir pripažinimo, P. Estupinyá įsitikino, kad savo ateitį nori paskirti žmogaus seksualinio elgesio tyrimams ir parodyti, kad laimingas seksualinis gyvenimas – ne tabu, o natūralus žmogaus poreikis, kuriame dar daug ko esame neatradę.

„Seksualumą vertinu kaip nuostabų langą į žmogaus protą, kūną ir socialinę įtaką. Vienas iš svarbiausių dalykų – auginti toleranciją seksualinės orientacijos ir elgesio atžvilgiu, kad žmogui jo seksualumas teiktų kuo daugiau džiaugsmo ir kuo mažiau kančių. Svarbu apie tai šviesti paauglius ir suaugusius“, – savo veiklos svarbumu neabejoja P. Estupinyá.

Vyrams ir moterims savo seksualumą atrasti trukdo skirtingos kliūtys

Tarp mokslininko atliktų tyrimų rezultatų – atradimas, jog dauguma vyrų gali patirti multiorgazmą, o dažnesnė masturbacija būdinga aukštesnį išsilavinimo lygį turintiems žmonėms. Taip pat mokslininkas ištyrė, kad, veikiami stresinių situacijų, žmonės kur kas sunkiau pasiekia orgazmą, nes, reaguodamas į dirginančius aplinkos veiksnius, kūnas slopina nervų sistemos veiklą.

P. Estupinyá teigia, kad šiandien pagrindiniai jo tikslai – ištyrinėti seksualinio potraukio, sužadinimo, malonumo ir orgazmo neurofiziologiją, suprasti psichinius ir fiziologinius specifinio elgesio pagrindus, o taip pat išanalizuoti, kaip vystosi mūsų seksualumas.

„Man, kaip mokslininkui ir žurnalistui, įdomiausia ieškoti atsakymų į dar neatsakytus klausimus. Kalbant apie konkrečius neatsakytus klausimus, kuriems šiuo metu ieškau atsakymo – mane labai domina žmogaus gebėjimas per kelias sekundes persimainyti iš intensyvios susijaudinimo būsenos į visišką nusiraminimą. Šia tema ketinu rengti doktorantūros projektą“, – sako mokslininkas.
Seksas

P. Estupinyá pastebi, kad tiek vyrai, tiek moterys šiandien susiduria su įvairiomis problemomis, dėl kurių negali turėti pilnavertiškai tenkinančio seksualinio gyvenimo. Tačiau, anot jo, vyrų ir moterų seksualinio gyvenimo trukdžiai – skirtingi.

„Pažvelgus statistiškai ir individualiame lygmenyje, moteris dažniausiai kamuoja aistros trūkumas, kylantis iš sunkumų patiriant orgazmą ir kitų veiksnių, neigiamai veikiančių savivertę. Tarp vyrų taip pat daugėja pasitikėjimo savimi problemų ir nesaugumo jausmo susiduriant su erekcijos problemomis. Tačiau į kiekvieną atvejį sekso terapeutai turi žiūrėti individualiai, kad būtų randamas tinkamas problemos sprendimas“, – pažymi P. Estupinyá.

Mokslininkas tiki, kad sunku būti laimingu be seksualinio pasitenkinimo

Anot jo, apžvelgiant porų terapijose dažniausiai skambančius nusiskundimus, nuobodulį galima įvardinti kaip vieną iš didžiausių problemų, tačiau bendro nepasitenkinimo seksualiniu gyvenimu diapozonas – kur kas platesnis.

„Be ieškančių pagalbos problemų sprendimui, yra daugybė asmenų ir porų, kurie yra patenkinti savo seksualiniu gyvenimu, tačiau nori jį paįvairinti, pagerinti. Jie kreipiasi į ekspertus domėdamiesi naujais potyriais, tokiais kaip fetišai ar atviros santuokos“, – pastebi mokslininkas.
Pere Estupinya

Pilnavertį seksualinį gyvenimą P. Estupinyá vadina reikšminga asmens gerovės dalimi. Jo manymu, žmogui bus ypatingai sunku jaustis laimingu, jei jis nebus patenkintas savo seksualiniu gyvenimu.

„Mėgavimasis seksu didina pasitikėjimą savimi, pakelia nuotaiką ir tam tikrų hormonų kiekį, kuris suteikia laikiną malonumą ir pasitenkinimą. Tai svarbi mūsų gerovės dalis – jei ji lydima traumuojančių patirčių arba nekelia pasitenkinimo, sunku būti laimingu“, – įsitikinęs jis.

P. Estupinyá pranešimą bus galima išgirsti gegužės 28 d. „LOGIN Curious mind powered by BTA” renginyje „Health and medicine” sesijoje nuo 9 val.

LOGIN festivalis bus transliuojamas nemokamai per Delfi ir 15min portalus. Daugiau pranešėjų galite rasti www.login.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)